Тръмп призова и Китай да разследва Джо Байдън

Тръмп призова и Китай да разследва Джо Байдън

Тръмп призова и Китай да разследва Джо Байдън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че желае Украйна и Китай да разследват неговия политически противник Джо Байдън и сина му, предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че по този начин Тръмп открито приканва към действия, които предизвикаха разследването на демократите в Конгреса за неговото евентуално отстраняване от Белия дом. Разследването е по повод разкритията, че на 25 юли в телефонен разговор Тръмп е притискал украинския президент Володимир Зеленски да разследва бизнеса на Хънтър Байдън.

"Бих препоръчал те да започнат разследване срещу семейство Байдън", каза президентът в отговор на въпрос какво е поискал от Зеленски. На излизане от Белия дом на път за Флорида президентът добави, че според него Китай също трябва да разследва двамата Байдън. "Впрочем Китай също трябва да започне разследване срещу Байдънови. Защото станалото в Китай е толкова лошо, колкото станалото в Украйна", каза Доналд Тръмп.

Според Ройтерс тези думи загатват за недоказаните обвинения на Тръмп и адвоката му срещу бизнеса на Байдън син и баща в Китай, предава БТА.

По-късно председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите на Конгреса, демократът Адам Шиф каза, че Тръмп е нарушил клетвата, положена при встъпване в длъжност, като е поискал от Китай да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън.

"Президент на САЩ, който насърчава чужда страна да се намесва, за да помогне на неговата кампания, като разследва негов противник, е фундаментално нарушение на президентската клетва. Това застрашава нашите избори. Това застрашава нашата сигурност. Това трябва да бъде осъдено от всеки член на този орган, както от демократите, така и от републиканците", каза Шиф.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ