Тръмп с първа публична изява след напускането на Белия дом

Тръмп с първа публична изява след напускането на Белия дом

Тръмп с първа публична изява след напускането на Белия дом

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да се кандидатира за трети път за президентския пост на изборите през 2024 г., съобщи Ройтерс.

В първата си реч след напускането на Белия дом пред Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида, Тръмп повтори твърденията си, че е спечелил изборите през 2020 г.

Бившият президент отново отказа да признае поражението си на 3 ноември миналата година и отправи остра критика към действията на президента Джо Байдън. Тръмп порица действията на кабинета на Байдън по отношение на граничната сигурност и заяви: "Те току-що изгубиха Белия дом. Но кой знае, кой знае, аз може дори да реша да ги победя за трети път."

След изборното поражение в Републиканската партия избухна вътрешна битка. Някои фигури като лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл бързат да изтласкат Тръмп на заден план, докато други, като съюзника на Тръмп, сенатора Линдзи Греъм, смятат, че бъдещето на партията зависи от енергията на свързаната с бившия президент консервативна база.

В речта си в неделя Тръмп заяви, че Републиканската партия е единна и че той няма планове да поставя основите на трета партия - идея, която беше обсъждал със свои съветници през последните месеци. "Ние не поставяме началото на нови партии. Ние имаме Републиканската партия. Тя ще бъде единна и по-силна от когато и да било. Аз няма да основавам нова партия", каза Тръмп.

Резултатите от проучване сред участници в срещата на Конференцията за консервативно политическо действие показват силна подкрепа за Тръмп. 55 процента от тях са заявили, че биха гласували за него на изборите през 2024 г. На второ място е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис с 21 процента.

Подкрепата на Тръмп на конференцията беше толкова силна, че участниците откриха негова златна статуя, а синът му Доналд Тръмп-младши направи игра на думи с абревиатурата на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) и я обяви за "T-PAC" (от Т като Тръмп - б.ред.). Според съветник на бившия президент неговата краткосрочна цел е да създаде консервативна политическа организация, която да подкрепя кандидати, които следват политиките му, предаде БТА.

Тръмп започна речта си с един час закъснение и заяви, че желае да спаси културата и идентичността на Съединените щати. Той отправи критика към новия президент по въпроси като имиграцията, граничната сигурност по границата с Мексико и бавното отваряне на училищата заради пандемията. "Джо Байдън имаше най-катастрофалния първи месец (на мандата) от който и да било президент в съвременната история", каза Тръмп.

Последните социологически проучвания показват одобрение на действията на Байдън от доста над 50 процента от американците.

Белият дом от своя страна показа ясно, че има намерение да игнорира речта на Тръмп. "Нашият фокус със сигурност не е върху това какво казва президентът Тръмп" на Конференцията за консервативно политическо действие, каза говорителката на Белия дом Джен Саки пред журналисти миналата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ