нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп съди комисията, разследваща размириците от 6 януари

Снимка: Getty images

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу комисията към американския Конгрес, разследваща щурма на сградата на Конгреса от 6 януари, предаде Ройтерс.

В иска, внесен в Окръжния съд на Окръг Колумбия, се твърди, че документите на бившата администрация на Тръмп, до които комисията иска достъп, влизат в обхвата на т.нар. президентска привилегия, правна доктрина която защитава поверителността на някои от документите на Белия дом.

„Исканията на комитета са безпрецедентни по своя мащаб и не са свързани с никакви законодателни цели“, коментира адвокатът на бившия държавен глава Деси Бинал.

Искането на комисията да получи документите е „незаконно“, и „неоснователно“,, като целта е да се окаже „тормоз“, над Тръмп и високопоставени членове на бившата му администрация, се казва още в иска.

От Ройтерс припомнят, че на 6 януари стотици привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия в опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на изборите на президента на демократите Джо Байдън. Срещу повече от 600 души са повдигнати обвинения във връзка със събитието.

Самият Тръмп бе от водената от демократите Камарата на представителите по обвинения в подбуда към въстание, но по-късно Сенатът го оправда.

още по темата
още от Политика