Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън

Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън

Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън

Президент САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън на фона на подготовката за предстоящата среща с Корейската народнодемократична република(КНДР), предаде „Вашингтон пост“.

Тилърсън ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпео. Ръководството на разузнавателната агенция ще поеме досегашният заместник-директор Джина Хаспъл.

В изказване, изпратено до медията, Тръмп похвали Помпео и Хаспъл.

„Горд съм да номинирам директора на ЦРУ Майк Помпео за нашия нов държавен глава. Майк завърши на първо място в класа си в „Уест Пойнт“, служи с почести в американската армия и завърши с отличие юридическия факултет на Харвард“, каза Тръмп.

„Джина Хаспъл, заместник-директорът на ЦРУ, ще бъде номинирана да замени Помпео, което ще я превърне в първата жена директор на ЦРУ - историческо събитие. Майк и Джина работят заедно от повече от година и помежду им има голямо взаимно уважение“, добави той.

Тръмп похвали и Тилърсън, като му благодари за службата и заяви, че през последните 14 месеца са били постигнати доста неща.

„Изключително съм благодарен на президента Тръмп за това, че ми позволи да служа като директор на ЦРУ и че ми даде възможността да поема поста на държавен секретар. Неговото лидерство направи Америка по-сигурно място и аз очаква с нетърпение да представлявам него и американският народ пред света, за да допринеса за просперитета на Америка. Работата ми с великите мъже и жени в ЦРУ, най-отдадените и талантливи държавни служители, които съм срещал, беше голяма чест.“, коментира Помпео.

Хаспъл също  излезе с изказване, в което заяви, че е развълнувана от повишението.

„След 30 години като служител на ЦРУ, миналата година имах честта да бъда заместник-директор заедно с Майк Помпео. Благодарна съм на президента Тръмп за възможността и за мен е голяма чест да получа неговото доверие и да бъда номинирана за следващият директор на Централно разузнавателно управление“, добави Хаспъл.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ