Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Президент САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън на фона на подготовката за предстоящата среща с Корейската народнодемократична република(КНДР), предаде „Вашингтон пост“.

Тилърсън ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпео. Ръководството на разузнавателната агенция ще поеме досегашният заместник-директор Джина Хаспъл.

В изказване, изпратено до медията, Тръмп похвали Помпео и Хаспъл.

„Горд съм да номинирам директора на ЦРУ Майк Помпео за нашия нов държавен глава. Майк завърши на първо място в класа си в „Уест Пойнт“, служи с почести в американската армия и завърши с отличие юридическия факултет на Харвард“, каза Тръмп.

„Джина Хаспъл, заместник-директорът на ЦРУ, ще бъде номинирана да замени Помпео, което ще я превърне в първата жена директор на ЦРУ - историческо събитие. Майк и Джина работят заедно от повече от година и помежду им има голямо взаимно уважение“, добави той.

Тръмп похвали и Тилърсън, като му благодари за службата и заяви, че през последните 14 месеца са били постигнати доста неща.

„Изключително съм благодарен на президента Тръмп за това, че ми позволи да служа като директор на ЦРУ и че ми даде възможността да поема поста на държавен секретар. Неговото лидерство направи Америка по-сигурно място и аз очаква с нетърпение да представлявам него и американският народ пред света, за да допринеса за просперитета на Америка. Работата ми с великите мъже и жени в ЦРУ, най-отдадените и талантливи държавни служители, които съм срещал, беше голяма чест.“, коментира Помпео.

Хаспъл също  излезе с изказване, в което заяви, че е развълнувана от повишението.

„След 30 години като служител на ЦРУ, миналата година имах честта да бъда заместник-директор заедно с Майк Помпео. Благодарна съм на президента Тръмп за възможността и за мен е голяма чест да получа неговото доверие и да бъда номинирана за следващият директор на Централно разузнавателно управление“, добави Хаспъл.

още от Политика