Тръмп в Давос: Американската мечта се завръща, по-голяма и по-добра от преди! (видео)

Американската мечта се завръща, по-голяма и по-добра от преди. Печелим както никога досега, Америка се справя добре. С тези и други похвали за САЩ започна своята реч на Световния икономически форум в Давос американският президент Доналд Тръмп.

"Горд съм да кажа, че САЩ са в икономически бум, какъвто светът никога не е виждал досега", казва още Тръмп.

"Америка процъфтява и печели както никога досега", продължава той, позовавайки се на търговските сделки, подписани миналата седмица с Китай, Мексико и Канада. Тези сделки са модел за 21 век, твърди той.

И обясни, че ситуацията под неговото управление се подобрява. 

"Ние спечелихме 7 милиона работни места, откакто поех управлението", продължава Тръмп. Той изтъкна също и добрия напредък по отношение на безработицата за малцинствените групи и жените.

След това заяви, че се справя и с неравенството като работи за равномерното разпределяне на богатството. Това е съмнително, като се има предвид, че топ милиардерите в света (много от които американци) станаха с 25% по-богати миналата година, твърди The Guardian.

"Америка се радва на бум на "сините яки", настоя Тръмп, позовавайки се на данни за заплатите, показващи че при тези от тях, които са в дъното на статистиката се наблюдава по-силен ръст.

Изгубихме 60 000 фабрики при предишната администрация, а по време на моето управление сме отворили 12 000", добави още Тръмп.

Отново критики към Федералния резерв

И от тази трибуна Тръмп не пропусна да отправи критика към централната банка на САЩ - тема, която минава като червена нишка през почти всяка негова реч. Президентът каза, че икономическият бум се е случил "въпреки" Федералния резерв на САЩ, който "повишава лихвите твърде бързо и ги намалява твърде бавно".

"Времето за скептицизъм приключи", каза той и благодари на бизнес лидерите, които са преместили фабриките си в САЩ.

"Аз държа на американския модел като пример за света - професионален работник, професионален гражданин и професионалист в семейството.", заяви Тръмп.

Тръмп обясни още, че администрацията му е удвоила данъчните кредити за деца за 40 милиона американски семейства. След това добави, че Америка има едни от най-ниските данъци в света.

Американският президент засегна и парливата тема с търговските войни, като отбеляза, че преговорите с Китай за втората фаза ще започнат скоро. Миналата седмица двете най-големи икономики в света най-накрая подписаха дългоочакваното споразумение за първа фаза. "Взаимоотношенията ни с Китай в момента вероятно никога не са били по-добри", подчерта той.

В същото време Тръмп разкритикува администрацията на Обама и по-точно нещата, които е наследил от нейната дейност. Но похвали британския премиер Борис Джонсън като "прекрасен нов премиер", който "иска много да сключи сделка" в областта на търговията [след Brexit]. "Бихме могли да направим огромна търговска сделка с Великобритания", заяви той.

"Време е за повече оптимизъм, а не за песимизъм", каза Тръмп в отговор на критиките на Грета Тунберг, която говори мало преди него на форума и отправи за пореден път обвинението, че нищо не е направено за климатичните промени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ