Трудното излизане на Великобритания от рецесията

Трудното излизане на Великобритания от рецесията

Трудното излизане на Великобритания от рецесията

Нациите по целия свят се опитват да си проправят пътя през глобалната рецесия, причинена от пандемията от Covid-19. За Великобритания излизането от тази криза може да се окаже по-трудно, отколкото за останалите икономики, съобщава CNN Business.

Страната  е в разгара на икономическа и здравна криза. Английската централна банка прогнозира, че Обединеното  кралство се насочва към най-лошия си икономически крах за последните 300 години, докато смъртността от Covid-19 там е най-високата в Европа.

Освен това страната се стреми да договори крайния срок за изграждане на търговско споразумение до края на годината с Европейския съюз - нейния най-голям пазар за износ. Разговорите не вървят добре и така се повишава възможността за друг голям шок, точно когато очакваното икономическо възстановяване набира скорост.

„Целият напреднал свят е в рецесия заради коронавируса“, ​​казва Калум Пикинг, старши икономист в банка „Беренберг“. „Но Обединеното кралство има допълнителен проблем заради преговорите между страната и ЕС през втората половина на годината“.

Историческа рецесия

Дори без да се отчитат последиците от Brexit, икономиката на Обединеното кралство е в тежко положение. Банката на Англия каза по-рано този месец, че икономиката може да се свие с 14% тази година. Това би било най-голямото годишно свиване от спада с 15% през 1706 г. БВП може да падне с 25% за трите месеца до края на юни.

Икономическите данни продължава се влошават. Заявленията за помощ при безработица нараснаха с 69% до почти 2,1 милиона през миналия месец. Междувременно инфлацията през април се понижи за трети пореден месец до 0,8%. Ресторантите и голяма част от магазините остават затворени, а икономистите не са сигурни, че активността ще нарасне веднага след като те се отворят отново.

Британският паунд е спаднал с над 8% от началото на годината до по-малко от 1,22 долара, а също е паднал и с над 5% спрямо еврото. Индексът FTSE 100 (UKX) в Лондон е загубил повече от 21% към днешна дата в сравнение с близо 9% за S&P 500, докато индексът FTSE 250 на средните британски компании е спаднал с 26%.

Опитвайки се да ограничи огромните икономически щети, правителството на Обединеното кралство е дало заеми от 62,1 милиарда британски лири (75,7 милиарда долара) през април, най-високото ниво, откакто се води статистика от 1993 г. Правителството сега проектира, че ще трябва да заеме 298,4 милиарда британски лири (363,3 милиарда долара) до март 2021 г. - почти два пъти повече, отколкото по време на на световната финансова криза през 2008 г.

А управителят на Банката на Англия Андрю Бейли дори намекна тази седмица, че официалните лихвени проценти - понастоящем 0,1% - могат да станат отрицателни за първи път в британската история. Коментарите му насърчиха спекулациите, че банката може да избере отрицателни лихви през 2021 г., ако икономиката се нуждае от това.

Brexit часовникът също тиктака

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се ангажира да договори условията на новите отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз до края на 2020 г., след излизането на страната от блока през януари.

Неспазването на споразумение може да застраши веригите за доставка  в страната, а продуктите и услугите да поскъпнат в най-лошия възможен момент. Обединеното кралство има до 30 юни да поиска удължаване на срока за преговори, но правителството на Джонсън вече няколко пъти казва, че не обмисля подобен вариант.

Разговорите обаче не вървят добре. Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Brexit, заяви миналата седмица, че „не е оптимист“ относно постигането на споразумение с Обединеното кралство, добавяйки, че ЕС ще засили подготовката за приключване на годината без нови условия за търговия.

Главният преговарящ за Brexit във Великобритания Дейвид Фрост заяви в писмо до Барние във вторник, че ЕС предлага „сравнително нискокачествено търговско споразумение“.

Дейвид Хениг, бивш търговски преговарящ и директор на проекта за търговска политика на Обединеното кралство в Европейския център за международна политическа икономия, заяви в четвъртък, че ще започне 10-процентна тарифа за автомобили, внесени в Европейския съюз, ако споразумението не бъде постигнато, заплашвайки най-малко 15 милиарда паунда (18,3 милиарда долара) износ.

И така, текущите търговски преговори за пост-Brexit взаимоотношения между ОК и ЕС, могат да създадат проблеми за Обединеното кралство през втората половина на годината, когато се очаква икономическият растеж да се възстанови.

Дори ако Обединеното кралство постигне ново търговско споразумение с Европейския съюз, това няма да бъде толкова благоприятно като стария режим. Джонсън настоява за сделка, която би позволила на Обединеното кралство също да постигне споразумение с търговски партньори като САЩ.

В проектопредложението, публикувано от правителството на Обединеното кралство тази седмица, Великобритания потвърди, че не иска да бъде част от единния пазар на ЕС и вместо това търси сделка в съответствие с това, което блокът има с Канада или Япония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ