Учител е новият президент на Перу

Учител е новият президент на Перу

Учител е новият президент на Перу

Кандидатът на радикалната левица, учителят Педро Кастильо, официално е новият президент на Перу, след като победи популистката Кейко Фуджимори с малка преднина на изборите, проведени преди повече от месец, на 6 юни, предаде ДПА.

Кастильо е получил 50.12% от вота на втория тур спрямо 49.78% за опонентката му според ONPE – местната служба на Перу, ангажирана с организирането на изборния процес. Обявяването на новия държавен глава се случва след седмици на жалби и оплаквания, най-вече от лагера на Фуджимори. За Кастильо са подадени около 44 хил. бюлетини повече.

46-годишната Фуджимори първоначално водеше във вота, но резултатът се обърна след преброяването на гласовете от селските райони, където Кастильо има силна подкрепа. В понеделник тя съобщи, че ще приеме резултатите, „защото това предписват законът и конституцията, които тя се е заклела да защитава“. Кандидатката е дъщеря на бившия перуански президент Алберто Фуджимори. В момента той излежава 25-годишна присъда за престъпления, включително корупция и нарушаване на човешките права. Плановете на дъщеря му бяха да му осигури помилване.

18 млн. души гласуваха на изборите. Право на глас имат приблизително 25 млн. от населението на Перу.

51-годишният Кастильо иска да изгради социалистическа държава със засилен контрол върху медиите, както и да премахне конституционния съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ