Учредява се „Български ВиК холдинг“ с капитал от 1 млрд. лв.

Учредява се „Български ВиК холдинг“ с капитал от 1 млрд. лв.

Учредява се „Български ВиК холдинг“ с капитал от 1 млрд. лв.

Учредява се „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София, той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 милиард лева. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в началото на редовното правителствено заседание.

Холдингът, който ще е под управлението на министъра на регионалното развитие и благоустройство, трябва да подобри управлението на ВиК дружествата. Той ще определя и надзирава инвестициите им, но няма да възлага обществени поръчки заради правилата за достъп до еврофондовете за околна среда.

„Той ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ“, допълни министър Петя Аврамова.

„Българският ВиК холдинг“ ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

„Създаването на ВиК холдингът трябва да попречи на възникването на проблеми с водата като в Перник“, коментира икономическият министър Емил Караниколов.

„Досега много градове умишлено не желаеха да правят водни проекти. До следващата сряда да бъде подготвен мораториум върху износа на питейна вода и да се ограничи подаването на вода към водноелектрическите централи“, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ