Удължава се срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

Удължава се срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

Удължава се срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство, предава БНР. 

За проверката срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционният съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май - дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър.

Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание. 

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило. 

Пред "Хоризонт" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост. След тази дата наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев. 

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как ще стане ясно по-късно през деня. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ