Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Управляващата коалиция на премиера Шиндзо Абе спечели изборите в Япония

Снимка: Guliver / Getty images

Управляващата коалиция на японския премиер Шиндзо Абе запазва мнозинството си в горната камара. Това показват обявените днес официални изборни резултати, цитирани от ДПА.

Либералдемократическата партия на Абе и по-малкият й коалиционен партньор "Комейто" ("Партия на чистата политика") печелят 71 места на вчерашните избори за подновяване състава на Камарата на съветниците. Това прави повече от половината от местата, за чието попълване беше изборната надпревара.

На изборите общо 370 кандидати се състезаваха за 124 мандата, тоест за около половината от всички места в Камарата на съветниците. Сега управляващата коалиция има там общо 141 мандата, а опозиционният лагер - 104, информриа БТА.

Депутатите от коалицията и опозицията, които искат да променят пацифистката конституция на Япония, обаче няма да имат необходимото мнозинство от две трети, за да я променят.

Основната опозиционна партия, Конституционно-демократическата партия на Япония, увеличава депутатите си със 17, а преди изборната надпревара имаше девет.

още по темата
още от Политика
12
Четвъртък
Декември