Управляващи и опозиция в разгорещен дебат заради Бюджет 2020

Управляващи и опозиция в разгорещен дебат заради Бюджет 2020

Управляващи и опозиция в разгорещен дебат заради Бюджет 2020

Дебатите и гласуването на бюджетната рамка на страната за 2020 година продължават вече няколко дни. Управляващите и опозицията вече си размениха доста обидни думи в пленарната зала, въпреки че след това стигнаха до съгласие минималната пенсия от 1 юли догодина да стане 250 лева, а майките да получават по 380 лв. за втората година от майчинството. Днес народните представители ще гласуват Бюджет 2020 на второ четене. В него са заложени 10% увеличение на заплатата в администрацията, 17% повече за учителите и 15% за социалните работници. ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП обаче пренесоха дебата за бюджетната рамка и в национален ефир.

„За по-малко от три години минималната пенсия се е увеличила с над 50%. През 2017 г. възнаграждението е било 160 лв., а това лято ще стане 250 лв. „ГЕРБ и „Обединени патриоти” започват да връщат доверието в пенсионната система, защото тя беше загубена за доста поколение. През 1997 г. пенсията беше 3 долара”, заяви в ефира на bTV Александър Иванов от ГЕРБ.

Председателят на социалната комисия в НС и депутат от ДПС Хасан Адемов защити позицията, че сумата за минимална пенсия не трябва да се вдига механично. По думите му скандалът в пленарната зала е бил предизвикан, защото размерът на сумата е политическо решение, което не е съобразено с редица фактори.

„Това увеличение, което се предлага от 250 лв. струва допълнително на бюджета 80 млн. лв. Безпрецедентно е това, което решиха управляващите, защото тези пари ги няма в бюджета”, каза още Хасан Адемов.

„Сигурен съм, че до края на мандата ще направим минималната пенсия 300 лв., онази заветна сума, която беше в основата на нашата кампания. Факт е, че над 50% се увеличи сумата за 2 години и половина – това е сериозна заслуга”, коментира Александър Сиди от „Обединени патриоти”.

Според Надя Клисурска от БСП трябвало всички пенсии да бъдат преизчислени, защото разликата в сумите, които получават старите и новите пенсионери е твърде голяма.

„Старите пенсии далеч изостават зад новите. Нашето предложение за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. е много по-справедливо, отколкото заложеното в Кодекса за социално подпомагане”, заяви още Клисурска. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ