нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Урсула фон дер Лайен: Искаме допълнителни санкции за нарушилите демократичните ценности в Беларус

Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за налагане на допълнителни санкции на Беларус на фона на протестите в страната срещу избрания за 6-и пореден президентски мандат Александър Лукашенко.

„Имаме нужда от допълнителни санкции срещу тези, които нарушават демократичните ценности или човешките права в Беларус“, написа тя в профила си в социалната мрежа Twitter, след като по-рано днес участва в извънредна среща на външните министри на държавите от ЕС.

„Уверена съм, че днешните дискусии с външните министри на ЕС ще демонстрират нашата силна подкрепа за правата на хората в Беларус и фундаменталните свободи и демокрацията“, отбеляза още фон дер Лайен. Налагането на подобно наказание изисква единодушното одобрение на 27-те държави членки на европейската общност.

Вече 82 дни продължават протестите в Минск, а до ескалация се стигна в миналата неделя след проведените президентски избори, на които Александър Лукашенко бе преизбран на поста си. Оттогава близо 7 хил. души бяха арестувани, а най-малко двама починаха по време на кървавите сблъсъци между гражданите и полицията. Нарастват и сигналите за брутално насилие над арестуваните. Все повече са свидетелствата от самите тях и техни близки за малтретиране и безмилостен побой в полицейските арести, а някои дори твърдят, че нощем се извършват жестоки изтезания.

още от Политика