Фон дер Лайен за България: Виждам държава, готова за инвестиции в иновации и научно-развойна дейност

Фон дер Лайен за България: Виждам държава, готова за инвестиции в иновации и научно-развойна дейност

Фон дер Лайен за България: Виждам държава, готова за инвестиции в иновации и научно-развойна дейност

Очаквам с нетърпение да продължа доброто сътрудничество с премиера Бойко Борисов и българския еврокомисар. Сигурна съм, че ще се намерят прекрасни решения за съществено важен портфейл, защото ни е необходимо познанието, необходимо е да се работи за икономическото развитие, но и да се отговори на потребностите на обществото. Това заяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред журналисти в МС, предаде БТА.

Премиерът отбеляза, че председателят на Европейската комисия е разбрала приоритетите на правителството за портфолиото. Не само дигитализацията е важна, но важни са хората. Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Сега западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от ЦЕИ и Балканите, посочи премиерът. Той отбеляза, че не бива да спекулира с ресори, докато има преговори в Общността и посочи, че в Европа важи правилото, докато всичко не е договореното, нищо не е договорено.

Председателят на ЕК изтъкна, че България е важен член на ЕС и благодари на премиера за подкрепата за кандидатурата й. Тя отбеляза, че е тук, за да слуша внимателно приоритетите на правителството, като отдаде значение на необходимостта от обединение в Европа и постигането на баланс в рамките на Общността заради предизвикателствата пред Съюза. Сред тях тя открои дигитализацията, демографските промени, промяната в климата, сигурността и изтъкна, че трябва да се намери ново начало по отношение на миграцията. Сто процента сме зад България и ако искаме устойчива идея, разчитаме на България за действия, каза председателят на ЕК.

По думите й е важно да се инвестира в цифровизация, в образование - защото младите хора изграждат бъдещето, в научно-изследователска дейност и иновации. Тя изтъкна големите инвестиции на страната ни в образование, както и това, че икономиката ни има най-висок ръст на БВП, по думите й, за всички времена, а страната има бюджетен излишък. Председателят на ЕК е впечатлена и от постиженията на България в заетостта. Виждам държава, която просперира, която е готова за инвестиции в иновации, научно-развойна дейност и тук виждам силата на България, заяви председателят на ЕК.

Борисов също отчете, че Европа трябва да инвестира в иновации, за да преодолее изоставането от САЩ и Китай и да стане водеща в тази сфера. Според него трябва да се работи и за връщането на САЩ в споразумението за климата. По темата за миграцията, засегната и от председателя на ЕК, Борисов напомни, че благодарение на усилията ни и дипломацията с Турция, българите са забравили какво е да имат мигранти по улицата. Премиерът напомни, че Европа отчита и нашето много добро европредседателство и ролята ни за Западните Балкани

Премиерът информира още, че следващата седмица ще се подпише споразумението за Балкански поток. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ