нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жребий на живо в тв и онлайн ефир определя номерата на партиите и коалициите за изборите

Снимка: Shutterstock

Жребият за определяне на номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите за народни представители ще бъде изтеглен публично утре от 16.00 ч. и ще се излъчва на живо по БНТ и през интернет сайта на ЦИК.

Час по-късно ще бъде изтеглен и жребият за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.  

Образците на бюлетините трябва да бъдат утвърдени от ЦИК до 4 март, а предизборната кампания стартира на следващия ден, 5 март. 

Ето и по-важните дати, които предстоят в организацията на изборите: 

  • До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласуват, подават електронно заявление на сайта на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК трябва да назначи секционните избирателни комисии.
  • До 13 март пък трябва да е ясно къде ще могат да гласуват българите в чужбина и колко секции ще се разкрият там.
  • 20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който избирателите с различен постоянен и настоящ адрес подават заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.
  • До 27 март ЦИК регистрира социологическите агенции, които ще правят екзитпол в изборния ден.
  • Предизборната кампания приключва в полунощ на 2 април.
  • Най-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите. 

 

още от Политика