Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В Индия започнаха най-мащабните избори за парламент в света. Право на глас имат 900 млн. души

Премиерът на Индия Нерендра Моди

Снимка: Guliver / Getty images

 

Парламентарните избори в Индия ще бъдат произведени от днес до 19 май, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на индийската Избирателна комисия. Броенето на гласовете ще се извърши на 23 май и резултатите ще бъдат обявени тогава.

Право на глас имат 900 милиона души, като 15 милиона от тях са между 18 и 19 години, припомня Ройтерс. Ще се гласува за 543 депутати, а партията, събрала най-много гласове, ще назначи премиер, информира БТА.

Гласуването в щатите Бихар, Утар Прадеш и Западна Бенгалия ще протече в седем фази, а в щата Джаму и Кашмир в пет фази. В щатите, в които действат маоистки бунтовници, също ще се гласува в няколко фази. В щатите Андра Прадеш, Одиша, Аруначал Прадеш и Сиким ще се гласува и за избори за щатски парламенти.

Индийският премиер Нарендра Моди и неговата партия Бхаратия Джаната (Индийска народна партия) искат да запазят властта. Но няколко изборни провала на партията в ключови северни индийски щати в края на миналата година върнаха надеждите на нейните противници от партията Индийския национален конгрес, оглавявана от Рахул Ганди, който е правнук, внук и син на индийски премиери.

още по темата
още от Политика