Вадят няколко предприятия от активите на Държавната консолидационна компания

Вадят няколко предприятия от активите на Държавната консолидационна компания

Вадят няколко предприятия от активите на Държавната консолидационна компания

Няколко предприятия ще бъдат извадени от активите на Държавната консолидационна компания. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той уточни, че е внесъл съответните доклади за преструктуриране, а те са приети от кабинета. 

Предложено е "Монтажи", "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг РМ", които сега са под шапката на ДКК, да преминат съответно на пряко подчинение към министерството на икономиката и министерството на околната среда и водите.

"Изваждаме "Монтажи" от тази подкомпания ДКК и да се качи директно към Министерството на икономиката. С този процес ще предотвратим ситуации, като тази с 400-те язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки, и бъдещи злоупотреби", каза той и добави, че на финала са били ремонтирани 10 язовира, които обаче са останали празни. 

Петков припомни, че през миналата седмица беше замразен и проектът за правителствения комплекс на територията на "София Тех Парк", който по подобие на "Монтажи" ЕАД също беше под опеката на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Друго докладвано от министъра предложение е язовирите, чийто ремонт се финансира през ДКК, да преминат към Министерството на земеделието. "Тези съоръжения са предимно напоителни. Целта е да се предотвратят поредни злоупотреби и да има прозрачност в работата на дружествата", изтъкна министърът на икономиката. 

На заседанието на правителството е било разисквано също дали и как Агенцията за иновации да мине под някаква координация от Министерството на икономиката, за да може заедно с Министерството на образованието и с вицепремиера за евросредствата да има по-добър надзор на средствата за иновации. 

"Тези стъпки реално ще направят нова структура на министерството на икономиката, която ще се раздели с несвойствените си дейности, откъдето много от нашите пари изтичаха и ще започне да действа само в посока икономическо развитие. Ако тези стъпки се предприемат, ведомството ще стане модерна структура, в която ББР, Българската агенция за чуждестранни инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия, БАЕЗ и Иновативният фонд, който ще работи в министерството на икономиката и с вицепремиера по еврофондовете, заедно могат да станат двигател на българската икономика", посочи Кирил Петков. 

Министър Петков съобщи още в отговор на въпрос, че няма да има стачки във ВМЗ - Сопот, което също е под шапката на ДКК. Той добави, че е уверил работещите в дружеството, че конкурсът за нови директори в ДКК приключва в четвъртък и изрази надежда да има поне трима нови представители в ДКК, с което да се даде нова сигурност и посока и за ВМЗ. Министърът каза, че би се радвал, ако има възможност ВМЗ да се извади от ДКК и да е на пряко подчинение към МИ, но добави, че това сложен процес. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ