Вашингтон удължи облекченията на санкциите срещу Иран

Вашингтон удължи облекченията на санкциите срещу Иран

Вашингтон удължи облекченията на санкциите срещу Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран и ще запази ядрено споразумение от 2015 г., съобщи Би Би Си, цитирайки анонимни правителствени източници.

Очаква се американският държавен глава да определи последен краен срок за Конгреса и европейски си партньори, в който те трябва да разрешат проблемните аспекти на споразумението, ако не искат САЩ да се оттеглят от него.

Според същите източници, президентът е приел да удължи замразяването на санкциите с 120 дена, след като е провел консултации със своите съветници.  

Тръмп многократно критикува сделката, която доведе до отмяната на санкциите срещу Техеран, след като от ислямската държава прие да ограничи производството си на ядрено гориво.

Вчера Франция, Германия и Великобритания излязоха с призоваха САЩ да не се оттеглят от споразумението, като посочиха, че тя е от ключово значение за международната сигурност.

В отделно изявление от вчера, финансовият министър на САЩ Стив Мнучин заяви, че очаква Тръмп да обяви нов пакет от санкции, срещу ирански бизнесмени и хора, за които се твърди, че имат връзка с ракетни тестове, нарушаване на човешките права и подкрепа на терористични организации.

Окончателната позиция на Тръмп по въпроса трябва да бъде обявена по-късно днес. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ