Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за данъка върху добавена стойност. "За" гласуваха 120 депутати, "против" - 23, а четирима "се въздържаха". Изискването е във връзка с евродиректива, за неприлагането на която страната ни е заплашена със санкции.

Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година. От мотивите става ясно, че ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От партия "Възраждане" се възпротивиха на тези промени. "Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите", каза депутатът Цончо Ганев. 

"Естествено, че трябва да защитаваме националните интереси. Но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали. Така, че оттук нататък ще има ДДС за ваучерите, ако се гласува и на второ четене", коментира председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". 

Каримански обясни, че промените трябва да се приемат по-скоро, за да се избегнат санкции срещу страната ни. Той предложи срокът за предложения между първо и второ четене да е пет дни. 

С приетите на първо четене промени в закона за ДДС депутатите решиха още да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. 

Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.  

В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели - данъчно незадължени лица.

Предвидено е данъчно задължено лице, включително което управлява електронен интерфейс, да издава фактура за извършена доставка на вътреобщностна дистанционна продажба на стоки или вътрешни дистанционни продажби на стоки с място на изпълнение на територията на страната, когато лицето не е регистрирано за прилагане на режим в Съюза по този закон или в друга държава членка.

Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9 на сто на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ