"Русиягейт" приключи, но без особени изгледи за затопляне между Москва и Вашингтон

Русиягейт приключи, но без особени изгледи за  затопляне между Москва и Вашингтон

"Русиягейт" приключи, но без особени изгледи за затопляне между Москва и Вашингтон

Американският "Русиягейт" приключи, констатира в. "Ведомости", цитиран от БТА. Спецпрокурорът Робърт Мълър не откри доказателства за сговор на президента Доналд Тръмп и обкръжението му с Кремъл по делото за руска намеса в изборите през 2016 г. в САЩ, нито опити да се възпрепятства разследването от страна на държавния глава, припомня руският ежедневник в редакционен коментар.

"Това са добри новини за Тръмп, но не и за Русия, защото самият факт, че е имало опити за намеса от руска страна, вече се смята за потвърден, значи не бива да се изключва появата на нови американски санкции" срещу Москва, допуска "Ведомости".

"Разследването потвърди изводите на американските тайни служби, които неведнъж се помъчи да опровергае Тръмп, представяйки ги за опит на демократите да оправдаят изборната загуба на Хилари Клинтън. Сега това се смята за доказано", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Всички санкции във връзка с този случай са обвързани именно със самата намеса, а не с евентуалното участие на президента. Сега дори за Тръмп ще е трудно да се противопостави на нови санкции срещу Русия, коментира политологът Владимир Фролов.

Кремъл изтъква, че "се признава липсата на някакъв сговор", но само в стремеж да измести на заден план обвиненията в кибершпионаж и предприемане на агресивни кампании в социалните мрежи, смята Фролов. По думите му "Русия може вече да не е токсична, защото не успя да превърне президента на САЩ в свой агент, но е все така опасна".

Огласяването на резултатите от разследването на Мълър отваря малък прозорец на възможности за Русия и САЩ, смята руският сенатор Константин Косачов, цитиран в "Известия".

Не е имало никога проблем с т. нар. сговор между Тръмп и Русия; днес бъдещето на двустранните контакти зависи от Вашингтон и от политическата мъдрост на американските ръководители, заявява председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент.

Московският американист Юрий Рогульов впрочем не очаква затопляне в руско-американските отношения и обяснява: въпросът не опира до резултатите от разследването, а до общополитическата атмосфера в САЩ. Според него дори републиканците сега по-активно ще демонстрират "твърдост спрямо Русия", за да потвърдят "липсата на добри намерения", насочени към Москва.

Нищо чудно Тръмп отново да заяви сега, че смята да си поговори с Владимир Путин - американският лидер ще гледа максимално да оползотвори успеха, който му донесе разследването на Мълър, отбелязва пред "РБК" аналитикът Фьодор Лукянов.

Като цяло обаче не предстоят никакви промени в отношенията между Русия и САЩ, прогнозира експертът: "Въпросът не е в срещите на президента, а в това, че няма дневен ред за преговори".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ