Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания: Нова вълна за втори референдум за ЕС

100

Снимка: Guliver/ Getty Images

Известни британски актьори, предприемачи и действащи парламентаристи  започнаха кампания за провеждане на нов референдум за излизането на Великобритания от ЕС, предава Би Би Си.

Първата им акция беше вчера в лондонския квартал Камдън и в нея участваха около 1200 души.

Движението "Народно гласуване" (People's Vote) планира да обедини всички групи, противници на Брекзит.

Актьорът сър Патрик Стюарт коментира, че ако хората гласуват против споразумението за развода, Великобритания „просто ще си остане“ в ЕС.

И консерваторите, и лейбъристите обаче изключиха още преди време възможността за втори референдум.

През юни 2016 г. 51,9% гласуваха за излизането от ЕС. Формално страната ще престане да бъде член на ЕС от март догодина и страните се надяват до октомври 2018 г. да стигнат до споразумение за отношенията след това.

Според активистите на кампанията условията за Брекзит съвсем не са такива, каквито са ги представяли привържениците на развода преди референдума. Те настояват освен това последната дума за Брекзит да е на жителите на Острова, а не на парламента.

Британският външен министър Борис Джонсън, който оглавяваше кампанията за Брекзит, отхвърли призивите за втори референдум и коментира, че жителите на страната със забележим превес са поискали развода с ЕС и сега властта се опитва да изпълни народната воля.

още от Политика
19
Събота
Януари