Великобритания ще поиска забавяне на Брекзит, Шотландия настоява за нов референдум

Великобритания ще поиска забавяне на Брекзит, Шотландия настоява за нов референдум

Великобритания ще поиска забавяне на Брекзит, Шотландия настоява за нов референдум

Британски депутати подготвят предложение за забавяне на процеса по член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока, заявиха вчера няколко британски министри на бизнес лидери, съобщи Ройтерс, като се позовава на източник, присъствал на разговора им.

Постигнатото от британския премиер Тереза Мей споразумение с ЕС за Брекзит беше отхвърлено в Камарата на общините вчера, и в телефонен разговор с бизнес лидери няколко министри изказаха предположението, че датата 29 март за напускане на ЕС може да бъде отложена.

Министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на бизнеса и енергетиката Грег Кларк и министърът за Брекзита Стивън Баркли заявили, че "депутати от задните банки подготвят предложение за забавяне на член 50".

Същевременно шотландският първи министър Никола Стърджън  заяви, че британският премиер Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от ЕС и да организира втори референдум. "Не можем повече да губим време. Дошъл е моментът да спрем стрелките на член 50, трябва да бъде прокаран закон, за да може електоратът отново да се произнесе по въпроса", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Арлин Фостър, лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия, подкрепяща британското правителство, заяви, че Тереза Мей трябва да се стреми към фундаментални промени в сделката за развода с ЕС.

"Успокоения, под формата на писма или топли думи, няма да са достатъчни. Премиерът сега трябва да се върне в ЕС и да се опита да постигне фундаментални промени в споразумението за оттегляне", каза Фостър в изявление.

Тя увери, че партията й ще работи конструктивно с правителството за постигане на по-добра сделка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ