Великобритания ще прави пълни гранични проверки на вноса от ЕС

Великобритания ще прави пълни гранични проверки на вноса от ЕС

Великобритания ще прави пълни гранични проверки на вноса от ЕС

Британският премиер Борис Джонсън се готви да наложи от следващата година пълни митнически и гранични проверки на всички стоки, влизащи от ЕС, в опит да засили натиска върху съюза в търговските преговори. Това пише вестник "Телеграф", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Планираме пълни проверки на целия внос от Европейския съюз (ЕС) - експортни декларации, декларации за сигурност, проверки на здравето на животните, както и всички стоки за супермаркетите да минават през Граничните инспекционни пунктове", цитира изданието правителствен източник.

"Това ще удвои практическото предизвикателство на границата през януари 2021 година", допълва източникът.

Според предишните планове на правителството за Брекзит без споразумение, ако Великобритания беше напуснала ЕС рязко без никаква търговска сделка, само малка част от стоките щеше да бъде проверявана.

Великобритания напусна ЕС на 31.01. в 23:00 ч. по Гринуич с временна сделка за 11-месечен преходен период, през който Джонсън иска да договори споразумение за свободна търговия, подобно на това между Канада и ЕС.

Британските преговарящи се надяват, че заплахите от по-строги проверки, в случай че не бъде постигната сделка, биха могли да склонят в голяма степен ЕС да приеме условията на Великобритания, отбелязва "Телеграф".

Без сделка износът на британски стоки ще се сблъска с митата на ЕС от догодина. Дори със споразумение е вероятно да има допълнителни проверки и от двете страни на границата, което накара Централната банка на Англия да предупреди миналата седмица за щетите за търговията и икономическия растеж от следващата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ