Видяха се и се сдобриха

Прословутият кадър, на който Макрон стиска здраво Тръмп за ръка почти минута миналата година при посещението на американския президент във Франция. Снимка: Guliver/ Getty Images

Кадри от бързо затопляне на отношенията между държавните глави на САЩ и Франция вървят по международния видеообмен. Тръпм тръгна ядосан и обиден за Париж, където днес започват честванията по повод 100-годишнината от края на Първата Световна война. По обед, той бе посрещнат на прага на Елисейския дворец от френския президент Макрон, който предизвика гнева му с изказване през седмицата.

Двамата проведоха двустранна среща, след която дадоха и кратки изявления за медиите. При журналистически въпрос за туита на Тръпм часове преди визитата, в който обявява, че е обиден на Макрон, френският президент помирително и свойски потупа американския си колега по коляното и го нарече „Добър приятел.“ Тръмп остана с каменно изражение на лицето, въпреки че преди това, по време на разговорите си с Макрон бил много радушен и дори заявил, че са „по-близки, отколкото изглежда“, съобщи Асошиейтед прес.

Източник от администрацията на френския президент поясни, че Макрон и Тръмп са имали много продуктивен разговор, след „недоразумението“, предизвикано от реакцията на Тръмп по повод думите на френския президент за необходимостта от създаване на силна европейска армия за защита от САЩ. А Тръпм обясни гневната си реакция, предшестваща посещението с думите, че САЩ искат да помагат на Европа, но при равно разпределение на тежестта за военните разходи в НАТО. И добави: „Искам да видя Европа силна!“

Топлите приветствия между лидерите на Франция и САЩ открай време са обект на специално внимание от страна на медиите по цял свят. От първите си срещи в качеството си на официални държавни лица, двамата надхвърлят протоколното ръкуване и демонстрират изключителна близост. Последните примери са от участието на Тръмп в честванията през 2017 година по случай превземането на Бастилията и от официалната визита на Макрон в Щатите през април тази година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ