ВМРО и НФСБ предлагат по-високи наказания за насилие над медици

ВМРО и НФСБ предлагат по-високи наказания за насилие над медици

ВМРО и НФСБ предлагат по-високи наказания за насилие над медици

ВМРО и НФСБ внесоха законопроект за изменение на Наказателния кодекс, за да се завишат наказанията за посегателствата над медици. В предложенията минималният размер на наказанието при нанасяне на тежка телесна повреда скача от 5 на 7 години затвор. При средна телесна повреда - от 3 на 5 години лишаване от свобода, а при лека - от 1 на 3 години.

„Ние предлагаме тези промени, защото случаите на насилие над медиците зачестяват през последните месеци. Задава Весела Коледа и щастлива Нова година. За съжаление можем да олицетворим тези празници с краткото стихче: „Дядо Мраз, Снежанка малка, идват с бокс и с бухалка“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По данни на Лекарския съюз 90% от медиците са били жертва на насилие. През 2018 г. има около 400 случая на физическо посегателство, а статистиката показва увеличение на нападенията през 2019 г.

Лидерът на НФСБ припомни случай от август тази година, когато във Велико Търново двама лекари и четири медицински сестри бяха малтретирани и ругани от близки на пациентка, която самоволно напуснала болницата и после се върнала. По думите на Симеонов, всички такива примери говорят за недостатъчна санкция за насилниците. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ