ВМРО предложи нова формула за обединение на патриотите

ВМРО предложи нова формула за обединение на патриотите

ВМРО предложи нова формула за обединение на патриотите

Проблемът за обединението на патриотичните формации е в лидерите на тези формации. Това заяви на пресконференция председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. 

"Затова предлагам на моите колеги, които наричат своите политически формации патриотични - НФСБ, "Атака", "Воля", на тези избори ние, лидерите да направим крачка встрани. Нека оставим нашите лични конфликти, които разделиха патриотичния вот, да лишим хората от демотивация, да дадем възможност на българският патриот, който искаше да гласува за патриотични формации, но гласува за 4-5 такива, отново да се обедини", заяви Каракачанов. 

"В този бъдещ български парламент е необходимо да има силна група български патриоти, които да бъдат спирачка. Спирачката за обединението на патриотите сме ние лидерите. Нека да бъдем в страни на тези избори, за да покажем, че целта не е била ние да бъдем вождове, да ставаме министри или да влизаме в парламента. Целта е да служим на Отечеството. Призовавам ги да помислят върху този призив, върху тези ценности, които споменахме. Надявам се, че няма да имаме разделение", допълни Каракачанов. 

ВМРО като най-голямата патриотична политическа формация на тези избори има няколко варианта, коментира той.

Единият вариант е да се явим самостоятелно, каза Каракачанов и посочи, че са готови да повторят кампанията от предишните парламентарни избори, които бяха на 4 април т.г., когато малко не им достигна да влязат в парламента.

Вторият вариант е да правим "тюрлюгювеч между някакви партии", които имат някакви гласове, надявайки се, че по този начин ще направим по-добър резултат, посочи той. По думите му, за ВМРО това е неприемлив вариант, тъй като "от тюрлюгювеч няма нужда".

Третият вариант, най-близък до нашето съзнание вариант, е да се потърси обединение на патриотичния вот и обединение с подобни политически формации, които споделят нашата ценностна система - по отношение на патриотизма, на семейните ценности, по отношение на визията ни за бъдещето на България, коментира лидерът на ВМРО. Той обаче посочи, че това може да стане само на основата на принципи и ги изреди.

"При формулата, която предлагам, всички ще бъдем равно отдалечени", посочи Каракачанов. Според него гражданската квота в листите трябва да бъде разширена.

"Тази криза в момента показа, че когато партиите се ритат, няма институция, която да поеме отговорността и да насочва усилията на партията в правилна посока, а не по посока на техните егоистични и властови интереси. Смятаме, че Конституцията най-накрая трябва да бъде преразгледана и променена в няколко направления", каза още той. Каракачанов набеляза няколко направления: засилване на правомощията на президентската институция, намаляване броя на депутатите според населението на страната, даване право на гражданите да отзовават своите народни избраници, които стоят в парламента, финансова децентрализация на общините, засилаване на регионално самоуправление. 

45-ото НС Каракачанов коментира така: "Това беше възможно най-грозният български парламент, който аз съм наблюдавал. Това е парламент, в който надделяха желанието с бърз промени в законодателството да се решават партийни и лични проблеми. Това не беше парламент, който да поработи поне една година и да промени политики или законодателства, които ще дадат нещо полезно на хората. Тези хора имаха за цел да променят изборното законодателство в своя полза", допълни той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ