ВМРО с предложение за фалшивите новини в сайтовете

ВМРО с предложение за фалшивите новини в сайтовете

ВМРО с предложение за фалшивите новини в сайтовете

ВМРО внася промени в Закона за защита на личните данни, насочени към справяне с фалшивите новини, съобщи пред медиите зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов на брифинг в Народното събрание. Идеята на законопроекта е всеки сайт да има отговорно лице, което да търпи последици, ако има "противоправното действие" от страна на самия сайт. Това е второ предложение на патриотите срещу фалшивите новини. 

"Влизането, в който и да било сайт, без значение дали е медия или е сайт на магазин, трябва в него да има задължително администратор на личните данни и той трябва да е написан някъде. Това лице би трябвало да носи отговорност, когато имате забележки по съдържанието на сайта. Вие да можете да насочите своите съдебни искове срещу лицето, което администрира личните данни, а в последствие в съдебна процедура да се уточни кой е авторът на този материал и съответно той да понесе своята законодателна отговорност за фалшиви данни, които накърняват доброто име на физическо или юридическо лице", заяви депутатът Александър Сиди, който също беше на представянето на законопроекта. 

Той обясни, че законопроектът е в защита на онези медии, които ежедневно работят на първа линия и отразяват действителността в страната.

"Тези законодотелни промени са насочени към онези, които наричат себе си по някакъв начин медии, но нямат нищо общо с медийните стандарти. Нито имат редакционна колегия, нито екип от журналисти. Това са фалшиви блогове на разни хора", каза Сиди и отчете, че няма информация за тях на сайтовете.

"Според европейския регламент по GDPR всеки един сайт би трябвало да има лице, което да отговаря за личните данни, но в България не е така", отбеляза още Сиди.

От ВМРО ще водят разговори с ГЕРБ за тяхната подкрепа за общи действия оттук нататък. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ