Военачалник се обяви за премиер на Мианма

Военачалник се обяви за премиер на Мианма

Военачалник се обяви за премиер на Мианма

Лидерът на военните в Мианма, Мин Аун Хлайн, обяви, че поема ролята на премиер в новосформираното служебно правителство, шест месец след като армията завзе властта от демократично избрания кабинет на страната, предаде CNN.

На 1 февруари Аун Сан Су Чжи, лидерката на управляващата партия, бе свалена с преврат от поста на министър-председател от военните, които твърдят, че проведените парламентарни избори са били измамни.

Аун Хлайн е председател на Съвета на държавната администрация, който бе създаден точно след преврата и който управлява Маинма оттогава. Сега служебното правителство ще замени органа.

„За да изпълнява задълженията на страната бързо, лесно и ефективно, Съветът на държавната администрация е преформиран в служебно правителство на Мианма“, съобщиха по държавната телевизия „Мяуади“.

Хлайн повтори обещанието за възстановяване на демокрацията. „Ще изпълним разпоредбите за извънредното положение до август 2023 година… Гарантирам създаването на съюз, основан на демокрацията и федерализма“, коментира Хлайн.

Малко след извършения държавен преврат лидерите на хунтата обещаха нов вот в рамките на две години. Някои медии определиха дадения до август 2023 г. срок като удължаване на тази рамка с шест месеца.

Освен това Хлайн допълни, че администрацията му би работила със специален пратеник, посочен от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Външните министри на държавите от алианса ще се срещнат днес, целейки да финализират решението за специалния пратеник, натоварен с това да сложи край на насилието в Мианма и да насърчи диалога между хунтата и нейните противници.

През последните месеци страната е разтърсена от протести на граждани, които се противят на свалянето на Аун Сан Су Чжи. Според Асоциацията за съдействие на политическите затворници военните са отговорни за смъртта на 939 души. По данни на активистката група най-малко 6990 са арестуваните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ