нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вотът на недоверие не успя, кабинетът остава

Снимка: Мениджър нюз

Опозицията не успя да събере необходимия брой гласове, за да бъде успешен вотът на недоверие срещу кабинетът „Борисов 3“. „За“ падане на правителството гласуваха 78 депутати от БСП и 24 от ДПС, но опозицията не успя да консолидира необходимите 121 гласа, за да бъде вотът успешен.

Със 124 гласа мнозинството в парламента отхвърли поискания от левицата вот на недоверие към кабинета. Депутатите от ГЕРБ и 21 народни представители от „Обединени патриоти“ гласуваха „против“ свалянето на правителството. 8 незасими депутати, сред които 6-ма от „Атака“ също не подкрепиха вота. 9 народни представители от „Воля“ се въздържаха от своята подкрепа за вота на недоверие.

Гласуването премина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, което разгневи Левицата. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче припомни, че правилникът на законодателния орган не изисква присъствието на премиера.

Това е четвърти опит да бъде съборен кабинетът, като този път причина за това стана политиката му сферата на опазването на околната среда и водите, а в конкретен повод се превърнаха водната криза в Перник и региона, както и установените случаи на нерегламентиран внос на отпадъци от чужбина. Предишните три вота на недоверие бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност и също не успяха да минат. 

При отхвърляне на недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 

още по темата
още от Политика