Вотът на недоверие не успя, кабинетът остава

Вотът на недоверие не успя, кабинетът остава

Вотът на недоверие не успя, кабинетът остава

Опозицията не успя да събере необходимия брой гласове, за да бъде успешен вотът на недоверие срещу кабинетът „Борисов 3“. „За“ падане на правителството гласуваха 78 депутати от БСП и 24 от ДПС, но опозицията не успя да консолидира необходимите 121 гласа, за да бъде вотът успешен.

Със 124 гласа мнозинството в парламента отхвърли поискания от левицата вот на недоверие към кабинета. Депутатите от ГЕРБ и 21 народни представители от „Обединени патриоти“ гласуваха „против“ свалянето на правителството. 8 незасими депутати, сред които 6-ма от „Атака“ също не подкрепиха вота. 9 народни представители от „Воля“ се въздържаха от своята подкрепа за вота на недоверие.

Гласуването премина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, което разгневи Левицата. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче припомни, че правилникът на законодателния орган не изисква присъствието на премиера.

Това е четвърти опит да бъде съборен кабинетът, като този път причина за това стана политиката му сферата на опазването на околната среда и водите, а в конкретен повод се превърнаха водната криза в Перник и региона, както и установените случаи на нерегламентиран внос на отпадъци от чужбина. Предишните три вота на недоверие бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност и също не успяха да минат. 

При отхвърляне на недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ