Върховният съд спря идеята за смъртното наказание в САЩ

Върховният съд спря идеята за смъртното наказание в САЩ

Върховният съд спря идеята за смъртното наказание в САЩ

Върховният съд на САЩ блокира плановете за връщане на смъртното наказание на федерално равнище, предаде DPA. Съдът отхвърли спешно искане от правителството да се допусне възобновяване на екзекуциите след пауза от 16 години. Това спира изпълнението на смъртните присъди на четирима души, планирано през следващите седмици. Това решение на Върховния съд обаче е временно, а през следващите два месеца най-висшата съдебна инстанция ще разгледа въпроса по същество, отбелязва AFP.

Президентът Доналд Тръмп е ярък поддръжник на смъртното наказание, а администрацията му се опита да възстанови тази практика. Всеки американски щат решава поотделно дали да налага смъртни присъди. Федералната система е отделна от тези на 50-те щати.

Последната федерална екзекуция в САЩ е извършена през 2003 г. През последните 45 години само трима души са екзекутирани на федерално ниво в САЩ, в това число Тимъти Маквей, който извърши атентата в Оклахома сити през 1995 г., убивайки 168 души. Той беше екзекутиран през 2001 г. Само няколко щата, най-вече в консервативния Юг, все още прилагат смъртното наказание.

От 25-те екзекуции през 2018 г. 13 са извършени в Тексас. Повечето престъпления се гледат от съд на щатско ниво, но федералните съдилища могат да бъдат сезирани за тежки престъпления като атентати или престъпления на расистка основа или за престъпления, извършени във военни бази или индиански резервати. Според допитванията подкрепата за смъртното наказание сред американците намалява. Сега 54% от американците са съгласни да има смъртно наказание за убийци, а в началото на 80-те години те бяха 80%, отбелязва AFP.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ