Всички карантинирани ще могат да гласуват в подвижни урни

Всички карантинирани ще могат да гласуват в подвижни урни

Всички карантинирани ще могат да гласуват в подвижни урни

Всички карантинирани хора ще могат да упражнят правото си на глас в подвижни урни. Това увери в ефира на bTV говорителят на ЦИК Димитър Димитров. По думите му подвижна избирателна комисия ще направи списък и ще посети всеки карантиниран. Този списък обаче трябва да се уточни в последния момент.

"Ще бъде трудно хора, карантинирани в събота преди изборите да попаднат в списъка за гласуване с подвижната урна", обясни той.

Относно това дали има риск това да се окаже невъзможно и процесът да бъде опорочен, Димитров заяви: "В момента има около 30 000 хора, които попадат в категорията активни случаи по различни класификации, някакъв вид карантинирани. Предполагам в кратки срокове и с взаимодействие със здравите власти да уточним списъка".  

Говорителят на ЦИК обясни, че в пртоколите ще се появи графа за броя на бюлетините, които са от машина. Според него данните от бележката от машината трябва да се пренесат в протоколите.

На въпрос дали депутатите са се опитали да вменят отговорността на ЦИК за целия процес, включително и за здравната грижа, Димитров заяви: "Да, опитаха се и това беше един от спорните моменти. Гласувахме едно становище и го изпратихме в правна комисия, предполагам, че ще бъде отчетено или поне такива са заявките. Протоколът трябва да бъде изработен от компетентните власти и правилата, които препоръчват ще бъдат изпълнени в максималния си обем". 

Относно предпазните covid-мерки по време на изборите, Димитров уточни: "Ще има възможност да осигурим маска, еднократни ръкавици за всички избиратели. За членовете на ЦИК със сигурност. Ще има и други правила като дезинфекция през определено време в самите секционни избирателни комисии. Тези неща ще обсъдим със здравния инспектор, с Министерство на здравеопазването и когато те подадат някакъв вид протокол за това какво е необходимо, ще го пренесем в правилата".

Той съобщи още, че ЦИК ще възстанови и регулярните си седмични брифинги, така че ще има достатъчно публичност как се подготвят изборите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ