Всички в СОС гласуваха София да помогне на Перник. Само Сидеров се въздържа

Всички в СОС гласуваха София да помогне на Перник. Само Сидеров се въздържа

Всички в СОС гласуваха София да помогне на Перник. Само Сидеров се въздържа

София ще помогне на Перник в справянето с водната криза. Столичният общински съвет даде разрешение водопреносната мрежа на столицата да бъде използвана за пренос на вода от язовир "Белмекен"/ "Бели Искър" към Перник. Общинарите заседаваха извънредно днес, за да вземат решение в отговор на отправеното писмено искане от правителството миналата седмица. След тричасови разисквания, изпълнени с  аргументи, свади, предложения, дебати, повишаване на тон, конструктивни диалози и политически нападки, 56 съветници гласуваха "за", само 1 - Волен Сидеров се въздържа. Никой не гласува "против" предложението.

"София управлява водата си най-добре от всички градове в страната. Ние сме изключително строги към "Софийска вода". Политическата роля на кмета на София е да реши проблемите на Перник. Аз съм горд и бих внесъл този доклад във всяко правителство, при положение, че имам кмет който ми гарантира, че ще има вода", коментира общинският съветник от групата на ГЕРБ и СДС към Столична община Прошко Прошков.

"Ние ще се застраховаме допълнително за водоподаването София. В случая с внасянето на доклада можем да решим и проблеми на столицата", заяви Георги Георгиев от групата на ГЕРБ и СДС.

Независимият Борис Бонев беше критичен към подхода към проблема с водната криза. "Няма интрига и няма новина, тъй като е ясно, че София ще даде вода на Перник. Управляващите през последните десетина дни успяха да ни убедят с факти, че няма опасност за столицата. Предлагам да бъде изискан от "Софийска вода" план за действие при авария на Рилския водопровод, когато 25% от водоподаването в София спира. По нищо не личи, че "Софийска вода" и институциите са подготвени за това", обясни той.

"Ние гласуваме "за", защото сме хора и трябва да помогнем, но вие (управляващите) носите цялата отговорност. Тази криза ще ни струва 25-30 милиона лева. Истината е, че доказахте, че не знаете колко ще струва изграждането на водопровода, нито доказахте, че няма да има проблеми с водопровода в София", заяви още Бонев.

"Това не е водна криза, това е политическа криза, защото някой се опита да придобие един град преди изборите. Аз предлагам ГЕРБ от партийната си субсидия да плати тази криза. Не ние носим отговорност за лошото управление на водните ресурси в тази държава. Надявам се да не се случи нищо в София и това да е последния път, в който безотговорността и лошото управление ще предизвикват такива кризи, които после трябва да решаваме. Ние не сме тук да се занимаваме с това, ние сме тук да подобряваме живота на софиянци. Ако нещо се случи, няма да е достатъчно просто да се подават оставки", беше категоричен той.

Иван Таков от групата на БСП-София декларира, че групата ще подкрепи доклада. "Ние заявихме принципна подкрепа още по-миналата събота. Ние нашата отговорност я носим и ще я носим. Докладът и решенията към него са политически. Днес всеки общински съветник носи своята отговорност с това гласуване, не съм съгласен с г-н Бонев. Не можем да прехвърлим такава голяма отговорност на концесионера. Време е да спрем да управляваме кризи и да започнем да управляваме процеси, така че да не се стига до такива кризи".

Милка Христова от същата група пък добави, че е било редно да се преговаря и да бъдат предложени държавни гаранции от МОСВ към ВиК-Перник за дължимите суми. "Аз не искам да натоварваме ВиК-Перник или гражданите. Решението не бива да бъде за влошаване състоянието на нашия концесионер ("Софийска вода")", обясни тя. 

Методи Лалов от "Демократична България" обвини, че "нито държавата нито общината правят нещата така, както трябва да бъдат. Нашите възражения предизвикват такава реакция, защото искаме да се носи отговорност". Твърдения на Грета Стефанова от същата група, че проектът е правен от неспециалисти и "се предлага да се даде радиоактивна вода във водопроводната мрежа на София.", разгневиха кмета Фандъкова. По повод идея да се проучи възможността яз. "Огняново" да се ползва като резервен водоизточник, Стефанова обяви, че "има изследвания от 1989 година, че има радиоактивна вода в язовир "Огняново".

Фандъкова категорично отхвърли думите й.

"Чуха се спекулации и откровени лъжи, които подвеждат гражданите на София.", взе отношение в края на дебатите столичният градоначалник. "В тази връзка искам да направя няколко уточнения. По отношение на обектите, които защитих допълнително да бъдат финансирани от държавата, за да можем да имаме дългосрочно решение за нашия град: Първо - условието беше още тази година да започне ремонтът на стената на язовир "Бели Искър". Министерството на икономиката е готово да започне процедурите. Второ - по върпоса за реверсивната връзка, която да свърза двата водопровода - работим от 2 години. Това е важен проект и поисках държавата да помогне финансово. Трето - по идеята за използване на яз. "Огняново", неколкократно заявих, че съм възложила да започнат проучвания. Решенията за използването му ще бъдат взети на база на тези проучвания и никой няма да си позволи застрашаване здравето на столичани. Безотговорно е да се твърди, че от утре ще започнем да водоснабдяваме столицата с радиоактивна вода", заяви категорично тя.

И допълни: "Аз нося отговорност 24 часа в денонощието за всичко, което се случва на територията на Столична община. Пред вас стоим двама кметове, от две различни политически сили. Работата ни е да търсим решение", обобщи тя, визирайки и кмета на Перник, който също присъства на заседанието

В крайна сметка Герджиков поясни, че договорът за този план ще бъде подписан от г-жа Фандъкова и тя ще носи отговорност за него.

Припомняме, че кабинетът предложи изграждането на водопровод между столицата и миньорския град през Мало Бучино като антикризисна мярка. Проектът е на стойност 25 милиона лева. Освен тях държавата ще трябва да заплати и дължимите такси за пренос на водата по софийската инфраструктура.

Автор: Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ