Висшите магистрати да избират кой може да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

Висшите магистрати да избират кой може да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

Висшите магистрати да избират кой може да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

До 3 месеца Висшият съдебен съвет да избере прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Тази законодателна инициатива предлагат от ГЕРБ и "Обединените патриоти" като конкретните предложения по нея за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт ще бъдат внесени в парламента, обявиха на брифинг Десислава Атанасова и Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Законодателната инициатива цели да отговори на препоръките на Венецианската комисия, на Европейската комисия и да се съобрази с тълкувателно решение на Конституционния съд във връзка със законопроекта на Министерския съвет от края на миналата година по същата тема. 

Новото предложение предвижда правото да предлагат такъв прокурор да имат минимум 6 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Кандидатите трябва да имат най-малко 12 години стаж като магистрати във върховните съдилища, придобит статут на несменяемост, наличие на високи професионални, нравствени и морални качества, както и да нямат дисциплинарни наказания през последните две години. Изборът на въпросния прокурор ще се извършва от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

"Делата за престъпления, извършени от главния прокурор, ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд. Законопроектът на Министерския съвет предвиждаше за прокурор, разследващ главния прокурор, да бъде предлаган завеждащият Инспектората към Върховната касационна прокуратура и да бъде избиран от Прокурорската колегия на ВСС", посочи Красимир Ципов. 

Процедурата за предложения за прокурор, разследващ главния прокурор, следва да започне в едномесечен срок след приемане на законодателните промени от парламента. В срок до три месеца ВСС трябва да избере този прокурор.

Новото законодателно предложение ще бъде изпратено на Венецианската комисия за становище с молба да се произнесат в кратък срок, уточниха депутатите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ