Втори ден от визитата на Лаура Кьовеши у нас

Втори ден от визитата на Лаура Кьовеши у нас

Втори ден от визитата на Лаура Кьовеши у нас

Втори ден от визитата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България. Стана ясно, че тя сама е инициирала посещението си, а целта e страната ни да ускори процедурата по избиране на шестима нови делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само четирима от десетте български номинации.

Визитата на Кьовеши в България се провежда на фона на протестите пред Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Още в първия ден тя се срещна с главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Янаки Стоилов, а част от протестиращите посрещнаха с аплодисменти Кьовеши при пристигането й пеша за среща с правосъдния министър в Съдебната палата. 

По време на срещата правосъдният министър Янаки Стоилов посочи пред Кьовеши високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши заяви, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Малко по-късно Кьовеши се срещна и с главния прокурор на България Иван Гешев. Обвинител №1 у нас е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, съобщиха от прокуратурата.

Тази сутрин Лаура Кьовеши ще се види с четиримата делегирани прокурори, които ще работят тук по европейските разследвания, а по обед ще се срещне с български медии. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ