Вучич: Сърбия загуби Косово

Вучич: Сърбия загуби Косово

Вучич: Сърбия загуби Косово

„Сърбия трябва да признае, че вече не контролира ситуацията в Косово“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, пред сръбския парламент, предава РИА Новости, цитирайки изданието РТС. Вучич подчерта, че Сърбия трябва да избере, как ще продължат да се развиват отношенията с Косово: да "запази замразения конфликт" или да развие контакти.

“Реших да не продължавам с лъжата и самозаблудата, казах на всички, че няма сръбско правителство, няма наше правителство в Косово и Метохия, което е изключително важно за здравеопазването и образованието, и трябва да спрем да лъжем собственото си общество“, подчерта президентът.

В същото време Вучич отбеляза, че самият той е за подобряване на отношенията с непризнатата република.

Освен това Вучич заяви, че Сърбия е претърпяла голямо национално поражение, загубила е територия и е претърпяла значителни икономически загуби.

Обръщението на Вучич към парламента и нацията за положението в Косово и Метохия продължи повече от два часа. Председателят Мая Гойкович, членове на правителството, водени от министър-председателя Ана Бърнабич и представители на дипломатическия корпус присъстваха на речта на президента. Извънредното заседание на Скупщината беше бойкотирано от представители на няколко опозиционни партии, обединени в Съюза за Сърбия, като от общо 250 депутати присъстваха 156.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ