Вучич за протестиращите: Да се разхождат, колкото искат, желая им всичко най-хубаво

Вучич за протестиращите: Да се разхождат, колкото искат, желая им всичко най-хубаво

Вучич за протестиращите: Да се разхождат, колкото искат, желая им всичко най-хубаво

Протестите в Белград не ме интересуват, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич пред журналисти в Мюнхен, където участва в международната конференция по сигурността, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА. "Да се разхождат, колкото искат, желая им всичко най-хубаво", каза той.

Няколко хиляди души излязоха за 11-ти пореден път в събота по улиците на Белград, за да протестират срещу правителството на Вучич и с искане за свободни медии и честни правила за избори. В центъра на протестите този уикенд беше символичен договор, който опозиционният Съюз за Сърбия предложи да подпише с гражданите на страната. Той изброява задълженията на Съюза, ако опозицията спечели изборите и дойде на власт.

Вучич заяви, че е разговарял с бившия американски вицепрезидент Джо Байдън за продължаване на диалога с Прищина. Байдън се срещнал и с албанската делегация и според Вучич й е предал силно послание по въпроса за митата и желанието на Белград да продължи диалога.

Запитан чул ли се е с премиера на Албания Еди Рама във връзка с протестите в Тирана той отговори, че не го е грижа за "някакви демонстрации", а му е задал други въпроси.

Вучич запитал участници в конференцията какво ще прави Сърбия, ако на 31 март вече няма да има граница между Косово и Албания и какво в такъв случай ще направи ЕС, но не получил отговор.

"Трябва да очакваме продължаване на тази политика на Тирана и Прищина. Това не е прищявка. Подкрепата за обединение нараства драматично. Тя се увеличи от 35 до 72 и 75 на сто. На тази вълна на подкрепа и едните, и другите работят за обединение. Нямам илюзии и съмнение, че това ще продължи. Това допълнително допринася за създаването на напрежение в региона", каза сръбският президент.

Запитан за изявлението на сръбския член на босненското председателство Милорад Додик, че ако трябва да се сменя името на Република Сръбска то трябва да гласи "Западна Сърбия", Вучич каза, че никой няма право да сменя името на Република Сръбска, което е конституционнана и дейтънска категория в Босна и Херцеговина. "Името е Република Сръбска и ще остане такова", заяви Вучич.

Вестник "Новости" акцентира върху изказването на Вучич, че изявлението на Еди Рама, че Косово е част от Албания, вече не е случайност, нито е изненада. Това не е нито моментна нервност, прищявка или "изцепка" заради местната общественост, а политика, каза сръбският президент.

"Може да сгрешите веднъж, но ако десет пъти кажете едно и също, тогава това е политика", посочи той.

Обобщавайки разговорите си в Мюнхен, Вучич изрази особено задоволство от срещите си с депутати в Бундестага от партията на канцлера Ангела Меркел.

"Те абсолютно са за независимо Косово, но имахме открит, конкретен разговор, в който за първи път чух най-остро осъждане на приказките за велика Албания. Те уважават това, че Сърбия е сигурен партньор, и изслушаха нашите становища, защото знаят, че няма да направим нищо безотговорно."

Като най-важен резултат от участието си в конференцията Вучич посочи, че всички са видели колко тежка е атмосферата, когато става дума за решаване на въпроса за Косово, и това, че водещите политици са чули в Мюнхен каква е истината, каква е сръбскта позиция и контрааргументите в отговор на това, което Прищина казва на чуждестранните си партньори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ