Депутатите решиха: Пари вместо допълнителни дни отпуск при извънреден труд в МВР

Депутатите решиха: Пари вместо допълнителни дни отпуск при извънреден труд в МВР

Депутатите решиха: Пари вместо допълнителни дни отпуск при извънреден труд в МВР

Единодушно със 137 гласа "за" депутатите приеха на първо четене промените в Закона за МВР, предложени от ГЕРБ, с които се въвеждат допълнителни възнаграждения за извънредния труд на полицейските служители. 

Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение. Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд ще бъде в размер на около 65 млн. лева, от които 38 млн. лв. за възнаграждение и 27 млн. лв. за осигурителни вноски. 

"Тенденцията е към увеличаване на извънредният труд на служителите на МВР. Искам само да поясня, че промяната се наложи от това не че в момента служителите изпълнят необичани полицесйки действия, а от работата от 13 май насам", каза по време на дебатите в зала министърът на вътрешните работи Христо Трезийски. Той поясни, че промяната е договорена с всички синдикати в системата. 

"Промени в частта разходи за персонал не са възможни в рамките на бюджетната година. Темата за полагане на извънреден труд е изключително важна тема. От няколко години тя се дискутира, тъй като касае над 13 хил. служители с полицейски функции и органите по пожарна безопасност и защита на населението. По време на подготовката на българското председателство 2018 г. този въпрос беше обсъджан. Внесеният законопроект от нас предвиждаше той да влезе в сила от новия бюджет през следващата година, тъй като в момента започна бюджетната процедура. Тези средства трябва да бъдат ясно предвидени в прогрнозата, в проекта за бюждет за следващата година", каза в пленарната зала зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Красимир Ципов. 

"Ще подкрепим Закона за МВР, но ние искаме той да влезе в сила от датата на обнародването му. От един месец служителите на МВР са тук на улицата, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Очевидно служителите на МВР се намират под натиск, извънредна обстановка, която налага да бъде заплатен този труд ,който те полагат на улицата", каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов по време на дебата по промените в Закона за МВР. Депутатът от БСП заяви, че партията е била последователна за кодифицирането на извънредния труд. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ