Япония не иска Южна Корея на срещата на Г-7

Япония не иска Южна Корея на срещата на Г-7

Япония не иска Южна Корея на срещата на Г-7

Япония е уведомила САЩ, че е против участието на Южна Корея в срещата на върха на Г-7 заради предполагаеми различия между позициите на Сеул и страните-членки. Това съобщи агенция Kyodo, като се позовава на източници от японското правителство.

Отбелязва се, че Токио е изразил недоволството си от Вашингтон веднага след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че форматът на Г-7 е остарял и обяви намерението си да покани няколко страни на срещата, включително Южна Корея.

Като аргументи японската страна посочи факта, че позицията на администрацията на южнокорейския лидер Мун Дже-ин е „прокитайска“ и тя също се различава от „седемте страни по въпроса за Северна Корея, допълва Фокус.

Япония не направи официални изявления за идеята на Тръмп, тъй като има вероятност това да са само мисли на президента и всъщност да няма покани за нови членове, пише Kyodo. Освен това, както отбелязва агенцията, Япония е против участието на Южна Корея в срещата на върха, защото тогава тя ще загуби статута на единствения представител на Азия в този формат.

На 30 май пресцентърът на Белия дом обяви, че Доналд Тръмп отлага срещата на върха на Г-7 от края на юни до септември и планира да покани на нея Русия, Южна Корея, Австралия и Индия. Канада и Великобритания вече се противопоставиха на разширяването на Г-7 чрез включване на Русия, докато Южна Корея и Австралия от своя страна приеха поканата на американския лидер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ