Япония разпусна парламента заради предстоящи избори

Япония разпусна парламента заради предстоящи избори

Япония разпусна парламента заради предстоящи избори

Японският министър-председател Фумио Кишида разпусна долната камара на парламента дни преди свиканите нови избори. Вотът ще се състои на 31 октомври и ще е първият голям тест за Кишида, след като спечели вътрешните избори за лидер на партията си в края на септември, пише CNN.

Кишида е на премиерския пост от 10 дена, а според местни медии неговата формация се надява да се възползва от неотдавнашния национален спад на случаите на COVID-19, за да натрупа подкрепа.

Неговият предшественик, Йошихиде Суга, не участва в надпреварата за лидерство на Либерално-демократичната партия след бурен мандат, белязан от спада в обществената подкрепа на фона на борбата с овладяването на коронавируса.

Кишида настоява за определения от него „нов капитализъм“, който включва повишаване на заплатите на средната клас и пакет от икономически стимули на стойност най-малко 290 млрд. долара. Той се ангажира да засили правителствената реакция по отношение на COVID-19 и заяви, че ще осигури безплатни бустерни дози ваксини през декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ