Южнокорейски съд обяви за незаконно убиването на кучета за месо

Южнокорейски съд обяви за незаконно убиването на кучета за месо

Южнокорейски съд обяви за незаконно убиването на кучета за месо

Южнокорейски съд обяви за незаконно убиването на кучета заради месото им – решение, което може да стане първа крачка към поставянето извън закона на яденето на кучешко, съобщи Франс прес.

Кучешкото месо отдавна е част от кулинарната традиция в Южна Корея. Всяка година това струва живота на около 1 млн. кучета. Въпреки стряскащото число, все повече южнокорейци смятат, че кучето е приятел на човека, а не храна. Ястията с кучешко са табу за младите поколения, но темата е в сивата зона на правото, понеже няма специална законова забрана.

Властите обаче въведоха регламент за хигиената и забрана за нехуманно умъртвяване на животните, за да затворят фермите и ресторантите с такова меню преди международни събития като Олимпиадата в Пьончан тази зима.

Междувременно депутат от управляващата Демократична партия внесе законопроект за забрана на консумацията на кучешко месо и разгневи фермерите. В Южна Корея има 17 000 ферми за кучета. Те настояват правителството да узакони изрично яденото на кучешко и да разреши специални кланици, каквито в момента няма.

„Трябва да се прави разлика между кучетата да ядене и животните за компания. Кравите, прасетата, патиците и пилетата се отглеждат за консумация, защо не и кучетата“, заявяват фермерите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ