Задават се проблеми с машините за гласуване, алармират ЦИК и Външно

Задават се проблеми с машините за гласуване, алармират ЦИК и Външно

Задават се проблеми с машините за гласуване, алармират ЦИК и Външно

За проблеми по различни направления, свързани с машините за гласуване, съобщиха поотделно от ЦИК и Външно министерство.  

ЦИК е поискала спешни решения и действия от служебното правителство, тъй като има реална опасност част от устройствата, които сега се съхраняват на склад, да бъдат изнесени от него на 1 ноември.  Машините към момента са на съхранение в помещения на фирмата "Карго Партнер". Договорът за съхранение обаче изтекъл в края на септември и не е подновен. Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов съобщи, че е получено писмо от фирмата собственик на склада с предупреждение за предстоящо освобождаване на помещенията.

„Договорът за складиране на машините между „Карго Партнер“ и „Сиела Норма“ е изтекъл на 30 септември 2021 година и тъй като след тази дата няма сключен договор за съхранение на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски договор, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на „Карго Партнер“ към 1-ви ноември 2021 година, за да могат да ползват складовото помещение за други цели от ноември нататък“, уточни Войнов.

В средата на септември правителството е било уведомено за изтичащия договор за съхранение на машините и необходимостта да се сключи нов, но реакция до момента няма, стана ясно по време на заседание на ЦИК днес.

При изборите в чужбина: Секции има, гласуващи няма

В същото време от Министерството на външните работи предупредиха днес за предстоящи неуредици и сериозни трудности с организирането на изборите 2 в 1 в чужбина. Според действащите правила след ремонта на Изборния кодекс от първото, избрано през тази година Народно събрание на местата, където през лятото са гласували над 100 души, автоматично трябва да се разкрият секции за изборите през ноември. Това означава на практика, че трябва да се отворят секциите и да се изпратят машини за гласуване в гръцките курорти например, където това лято гласуваха много почиващи там българи. В момента обаче в тях няма да има кой да гласува, защото летният туристически сезон приключи, обясниха от работната група на МВнР за организиране на изборите. Министерството е предупредило за този проблем отдавна, но той остава нерешен, което означава, че не само ще трябва да се закарат машини на тези места, но и да се назначат членове на секционни комисии, добавиха експертите от МВнР.

Сериозни трудности предстоят и ако се стигне до втори тур на президентските избори. С промяната на Изборния кодекс, с която бяха увеличени секциите зад граница - над 700, 800, вероятно така ще продължи и в бъдеще, това не е предвидено от законодателя, но за много кратък период ще трябва отново да изпратим бюлетини, предупреди постоянният секретар на Министерството на външните работи и председател на работната група, която подготвя вота зад граница, Иван Кондов.

"Това, което много ни притеснява е, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече сме изпратили, да изпратим нови машини от тук. С това ще ни натовари нас и е изключително голямо предизвикателство. Правихме анализи и мога да ви кажа, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини навсякъде. Дори този срок не гарантира, че навсякъде ще доставим, все пак има процес на вземане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, но много ни се иска поне част от книжата и машините да ни бъдат дадени. Подготовката при нас отнема поне един ден", подчерта  Кандов.Той припомни и, че на много места съботата е неработен ден и веротно ще има проблеми с доставката и заради това. В някои северни страни пък е възможно да има допълнителни усложнения от влошаване на метеорологичната обстановка. 

"На предишните избори получихме машините 14 дни преди изборите, имахме много препятствия, но успяхме да ги преодолеем, благодарение на факта, че имахме време. В този случай ще имаме само 3 дни машините да пристигнат не до дипломатическите консулства, а до секциите", отбеляза още Кондов. Той напомни, че  още при началната подготовка на изборите, от министерството са поискали, ако ЦИК възложи на тях да разнасят машините, това да стане поне 20 дни преди датата за вота. "Ние вече сме в този срок. А все още не сме получили машините", подчерта той и отново посочи, че процесът по пренасянето им може да се забави заради мерките по летищата заради пандемията, а и защото на някои места зимата вече е започнала.

Бюлетините за гласуването вече са получени в министерството и то е започнало доставянето им в чужбина чрез дипломатическата поща.

760 ще бъдат секциите в чужбина в 68 държави. За първи път на тези избори ще бъде отворена и секция в Бахрейн, съобщи пък зам.-шефът на работната група Калин Анастасов.

Между 130 -140 секции се очаква да има във Великобритания, в Турция - между 115 и 125 секции.

На този етап е ясно, че в около 6 държави, сред които Германия и Швейцария ще се изисква задължително членовете ни на СИК да покажат зелен сертификат или отрицателен тест, подчерта Анастасов.

Засега няма държава, в която за да упражнят правото си на глас, българските граждани да трябва да представят някакъв вид сертификат, увери той. Но предупреди, че това може да се промени.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ