Захариева категорична: Мониторингът на ЕК върху България е вдигнат

Захариева категорична: Мониторингът на ЕК върху България е вдигнат

Захариева категорична: Мониторингът на ЕК върху България е вдигнат

Мониторингът на Европейската комисия на правосъдието над страната ни е вдигнат. Това обяви външния министър Екатерина Захариева във Фейсбук, след като вчера в препоръките към България от новия Европейски семестър беше посочено, че ЕК продължава да следи борбата с корупцията и реформата на съдебната система. 

"За да се изгради обществено доверие е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури. Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България", са казва в документа на ЕК. 

В поста си в социалната мрежа Захариева обяснява, че Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление. И напомня и че предходната Европейска комисия обяви, че вече България изпълнява критериите за сваляне на мониторинга. 

"Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад", пише Захариева и припомня думите на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, че страната ни е постигнала впечатляващ напредък и вече може да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище.

"Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО", пише още Захариева. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ