нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Захариева: На този етап не можем да кажем „да" на Скопие за ЕС

Снимка от сайта на Министерството на външните работи 

„Няма как на този етап да кажем „да“ на Северна Македония на започването на преговорите за членство в ЕС. България е една от държавите, които трайно и последователно подкрепя страните от  Западните Балкани към тяхната европейска перспектива, но нашата подкрепа към Северна Македония никога не е била без условия“, това заяви пред BTV министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й позицията на България не е нова, като още през 2012 г., когато имаше надежди за започване на преговорите, е било ясно заявено, че има конкретни условия за нашата подкрепа.

Тя е категорична, че няма да има промяна на позицията на България заради външен натиск, при който страната ни да жертва интересите си заради някакво общо европейско благо.

„Националният интерес на България е страните от Западните Балкани да извършват реформите си, да се присъединяват към външната политика на блока за сигурност и да някой ден да станат членове на ЕС. Към този момент обаче България не е в състояние да одобри преговорната рамка за република Северна Македония. Хубаво е че се подписа Договорът за приятелство и добросъседство, но той не се изпълнява", обясни министърът на външните работи.

Тя поясни, че от пролетта на 2018 г., когато договорът влезе в сила, е била свикана само една комисия по искане на България.

„Сега е ред на Скопие да свика такава комисия, но те все ояе не са го направили. Предполагам, че това е, защото от малко време те имат редовно правителство“, допълни тя.

„С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония“, уточни Захариева.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. „Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговарят на истината“, посочи Захариева за позицията на България.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор.

„За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем „да“, обясни Захариева.

„Ние, въпреки спекулациите, нямаме никакви претенции по отношение на това как се определят техните граждани и техния език, но не може те да имат претенции към нашия. В договора е заложено, че ние имаме обща история“, каза още Захариева.

Според нея непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни

Министърът на външните работи Екатерина Захариева в момента е в самоизолация, след като стана ясно, че заместникът й Петко Дойков е с положителен тест за COVID-19.

„Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министъра са отрицателни", съобщи Захариева и призова противоепидемичните мерки да се спазват.“ На национално ниво, ако тези мерки се изпълняват, могат да задържат разпространението", посочи тя.

още по темата
още от Политика