нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата

Снимка: Кадър от БНТ

Със сигурност сме доста по-добре подготвени и вече говорим за възстановяване и светът говори за българския модел за управление на кризата. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. По думите й, правителството ни е намерило баланса между това да има мерки и да опазва живота на хората, но и да запази работните места и икономиката.

"В момента можем да се ваксинираме, има много ясен протокол за лечение в различни препарати. ЕС и европейските лидери успяха да се разберат за бюджета и за ясния план за възстановяване. България беше една от първите страни, която предостави плана за възстановяване, за оценка на ЕК", каза Захариева.

По думите й кризата е показала, че няма държава в света, която сама да може да преодолее тази пандемия. "Безпрецедентни възможности се откриват пред държавите, това да модернизираме нашите икономики, да подпомогнем малките и средни предприятия", каза вицепремиерът.

Тя коментира и предстоящите избори. "Подготовката за изборите в чужбина започна отдавна заради мерките и ограниченията около пандемията. За тези избори ще бъдат открити повече секции в други държави отколкото досега, заяви външният министър.

Екатерина Захариева заяви, че е благодарна, че отново и е гласувано доверие и оглавява листата на ГЕРБ в Пазарджик. "Листата в Пазарджик е доста балансирана, това е една от големите области по територия - имаме 12 общини, т.е. търсили сме и регионалния баланс, да има представител на общините в листата. Имаме и сравнително добър баланс между мъже и жени - 8 са дамите, 10 са мъжете - имаме юристи, имаме икономисти, имаме спортисти", каза Захариева.

По думите й ГЕРБ винаги са обещавали реалистични неща, които могат да изпълнени в един мандат. "Знаете, че топ приоритетът беше образованието, виждате резултатите в образованието, оценките на обществото за това, което направихме в образованието. Ние искаме да се надграждаме, да подобряваме там, където имаме какво още да подобрим", каза Захариева.

Тя обърна внимание и на това, че ЕС вече говори за обща здравна политика. "Приетият план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите-членки, за да модернизират своята икономика. За нас това ще доведе до ръст на годишна база 3,5-3,8%", посочи външният министър.

По отношение на Република Северна Македония Захариева припомни, че България има последователна политика, която е одобрена от парламента на страната и всички политически партии още през 2019 г. Според нея причината за липса на напредък от страна на Скопие по пътя за ЕС се корени в неизпълнението на Договора от 2017 г. След приемането на Северна Македония в НАТО през 2019 г. Скопие бави неговото изпълнение. 

още от Политика