Завоят на Италия към национализация може да доведе до разрив в управляващата коалиция

Завоят на Италия към национализация може да доведе до разрив в управляващата коалиция

Завоят на Италия към национализация може да доведе до разрив в управляващата коалиция

Все по-интервенционистката икономическа политика на Италия създава напрежение в управляващата коалиция, което може да изложи на риск кабинета на Джузепе Конте, коментира пред Блумбърг висш държавен служител.

Усилията на правителството за преструктуриране на ключови индустрии, включително банкирането и търговията на акции,  подплатени с придобивки за милиарди евро, започват да срещат опозиция в лицето на някои членове на коалицията. Липсата на координация и планиране прави процеса по национализация ненужно хаотичен и увеличава рисковете от много по-сериозен крах, казват държавни представители, които са поискали да запазят анонимност.

Докато правителството на Конте отпуска все повече средства за финансова помощ в опит да ограничи негативните последствия от карантинните мерки срещу разпространението на коронавируса в страната, администрацията увеличава и влиянието си в корпоративната сфера с мащабни придобивки на акции. Това не се харесва на бившият премиер Матео Ренци, който заплашва да изтегли партията си от управляващата коалиция, ако не получи повече власт.

Правителството на Конте вероятно ще оцелее, поне в краткосрочен план, но нарастващото напрежение може да доведе до рокада в кабинета в началото на 2021 г., която да се отрази на бъдещи сделки с мащабни инвеститори като Macquarie Group и Blackstone.

„Италиански специалисти по политически риск са затрупани от запитвания от инвеститори, които искат да разберат дали ще има рокада в кабинета и кои глави ще паднат“, коментира Франческо Галиети, ръководител на компанията за оценка на рисковете Policy Sonar.

Ренци и Конте водят спор за управлението на средствата от Европейският фонд за възстановяване, както и за управлението на блокадите и пандемията.Ренци казва, че може да изтегли малката си партия „Жива Италия“ (Italy Alive) от коалицията още през януари, ако премиерът не направи отстъпки, включително промени в някои министерства.

Очаква се Италия да получи първия транш от европейската помощ в размер на над 200 мрлд. евро, от които 60% са евтини кредити, а останалите 40% безвъзмездни грантове, в средата на 2021 г. Тези средства вероятно ще потушат голяма част напрежението, но предизвикателството пред Конте е оцеляването на кабинета дотогава.

За момента дори сравнително малките и незначителни икономически решения се превръщат в източници на конфликт.

Насроченият за тази седмица  парламентарния дебат за ролята на финансовото министерство в продажбата на Borsa Italiana на паневропейския борсов оператор Euronext NV бе отложен за след празниците, за да бъде избегнат публичен скандал, казват източниците на Блумбърг.

Министърът на финансите Роберто Гуалтиери изигра ключова роля за продажбата на италианския борсов оператор на Euronext за сметка на други кандидати, което доведе до критики за правителствена на намеса в частна сделка.

Фалиралият авиопревозвач Alitalia също е източник на напрежение. Италия иска да създаде нов държавен авиопревозвач, но национализацията на  Alitalia все още не е одобрена от Европейската комисия.

Спорове има и по отношение на ролята на правителството в индустриалната политика, като финансовото министерство и кабинета все още не могат да се договорят за компромисно решение.

Финансовото министерство е критикувано, че се намесва в делата на частна компания, като опитва да продаде изпадналият в тежка криза кредитор Banca Monte dei Paschi di Siena SpA на UniCredit. Депутати от движението „Пет звезди“, което е основен коалиционен партньор на Демократическата партия, са против продажбата, като те искат да превърнат институцията в национална банка за развитие. Гуалтиери обаче подкрепя пазарна сделка, която да предотврати конфликт с Брюксел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ