Здравният министър озадачен от ресторантьорите: За проявен разум ли протестират?

Здравният министър озадачен от ресторантьорите: За проявен разум ли протестират?

Здравният министър озадачен от ресторантьорите: За проявен разум ли протестират?

Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Не мога да разбера логиката. Протестират за какво? – За проявен разум ли? А, ако проява безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?. С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира в ефира на Нова телевизия намерението на собственици на заведения и служители да излязат на протест днес. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1-ви март, както гласи заповедта от вчера, и настояват това да стане още на 1-ви февруари. 

"Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на януари те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. На срещата казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но те не дойдоха. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор", поясни здравният министър.

Той е категоричен, че няма да се умори да се бори за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да му коства. Според него насроченият протест прилича на уличен бой. "Пръв посяга този, на когото му свършва аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образование, след това култура и спорт и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове, дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболеваемост. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор - за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум", каза още проф. Костадин Ангелов.

По отношение на ваксините здравният министър заяви, че всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите. "От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили,  сега щяхме да водим разговор защо има 17 000 българи, за които няма втора доза", поясни той.

По данни на проф. Ангелов, на 7 февруари пристигат 48 315 дози от Оксфордската ваксина (AstraZeneca). На 14 февруари пристигат 74 556 дози, а в коя на февруари 139 126 дози или общо 261 997 дози, с които ще бъдат ваксинирани 13 000 български граждани с третата дошла ваксина. Той обясни, че броят на дозите, които ще получим, зависи от фирмите производители. 

"Хората могат да избират между 3 вида ваксини - информационна РНК, антигенна и аденовирусна векторна ваксина. От всеки вид поръчаните дози са достатъчни за ваксинирането на около 3 милиона граждани. В момента тече комуникация между производителите на руската ваксина и Европейския регулатор за стартиране на процес за издаване на разрешение на употреба на руската ваксина на територията на ЕС", каза още здравният министър. 

Според него е абсолютно възможно у нас да се поставят между 50 и 100 000 ваксини на ден. "Вчера говорих с колеги от лечебните заведения. Личните лекари у нас са 4500. Ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 000 ваксинирани. В момента личните лекари събират информация за хората, които искат да се вакисинрат. Това ще стане до края на февруари", обясни здравният министър. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ