Здравното министерство ще субсидира болниците и за инфекциозни болести

Здравното министерство ще субсидира болниците и за инфекциозни болести

Здравното министерство ще субсидира болниците и за инфекциозни болести

Здравното министерство ще може да субсидира поддържането и готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. Това реши окончателно парламентът, приемайки с 86 гласа „за“ на първо и второ четене и без дебат промените в Закона за лечебните заведения. 

В момента министерството има право да плаща на болниците само за спешна и психиатрична помощ, за дейности по ТЕЛК и за поддържане на регистри. По тази причина лечението на пациентите с инфекциозни заболявания и в частност с коронавирус в условията на епидемия се пое отново от Здравната каса по линия на клиничните пътеки.

С промените в закона се задължава министърът на здравеопазването да приведе в съответствие наредбата, по която се случва субсидирането. Предвижда се субсидирането да се извършва само през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка. Парите ще се отпускат на обществените болници за поддържане на готовността за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести, които подлежат на задължителна изолация - холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне или друга болест, за която с изрична заповед на здравното министерство е въведена карантина. Такава помощ ще могат да получават и частните болници, но само в условия на извъредно положение или извънредна епидемична обстановка. 

Очакваните резултати от прилагането на промяната в нормативната уредба са свързани с гарантиране готовността на лечебните заведения за болнична помощ за оказване на навременна медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести на територията на страната, смята председателят на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която е вносител на поправката. 

В доклада на комисията по здравеопазване се посочва, че предложените изменения няма да доведат до въздействие върху държавния бюджет, тъй като субсидирането на лечебните заведения за болнична помощ се извършва в рамките на средствата за тези дейности по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година.

Депутатите приеха единодушно с 94 гласа "за" на първо и второ четене и включването на България в споразумението на ЕС за обща поръчка на ваксина срещу COVID-19. По нея се предвижда страната ни да получи минимум 2 млн. ваксини, като приоритет за поставянето й ще бъдат хората от рисковите групи – над 65 г. и с придружаващи заболявания, но няма да е задължителна. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ