Жан Виденов прави нова партия за предстоящите избори

Жан Виденов прави нова партия за предстоящите избори

Жан Виденов прави нова партия за предстоящите избори

Бившият премиер от периода 1995-1997 г. Жан Виденов обяви, че ще създаде нова партия, с която ще участва на предстоящите избори на 11 юли.

Партията ще се нарича „Лявата алтернатива“, като реално ще ползва регистрацията на вече създадената „Съюз на комунистите в България“, става ясно от негово интервю за сайта Пловдив прес. Формацията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“.

Според Виденов перестройката е основната причина за политическата криза в страната. „Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз“, добавя той. Според Виденов докато перестройката в Русия е свършила доста по-рано, то в България този процес свършва в момента.

Бившият премиер също така вярва, че у нас "предстоят огромни национални предателства. Трябва да се борим срещу тях, ако можем в парламента, на улицата“, добавя още той.

Жан Виденов беше премиер в периода 1995 – 1997 г. Подаде оставка след продължителни масови протести заради тежката икономическа криза, довела до хиперинфлация, при която средната работна заплата в страната падна до 5 американски долара месечно. В най-новата ни история тази криза остана белязана като "Жанвиденовата зима"

Той остава член на БСП до 2009 г., след което напуска под предлог, че е против политиката на Сергей Станишев.

Към момента Виденов е преподавател по икономика и философия в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ