Зоран Заев: "Нямам намерение да напускам, мой дълг e да остана"

Зоран Заев: Нямам намерение да напускам, мой дълг e да остана

Зоран Заев: "Нямам намерение да напускам, мой дълг e да остана"

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО, предава БТА.

"Нямам намерение да напускам,  мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли. Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС".

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени. Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни на 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ