Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българска кампания се класира за финансиране от наградния фонд на Chivas Venture 2019

Актрисата, предприемач и филантроп Зоуи Салдана пристигна в Амстердам, за да се присъедини към журито, което избра победителя в Chivas Venture 2019 г. – конкурсът за социално предприемачество, който предоставя безвъзмездно 1 млн. долара на тези бизнеси, които съчетават печалбата с целта да въздействат положително върху света.

20 глобални финалисти достигнаха последния етап на надпреварата. Големият победител Xilinat Mexico грабна финансиране в размер на 310 000 USD и бе избран публично в рамките на водещия европейски технологичен фестивал TNW. Xilinat превръщат селскостопански отпадъци в заместител на захарта. С преработването им те подобряват икономиката и създават здравословна алтернатива, която се бори със затлъстяването и диабета сред населението.

Отлична новина, свързана с българското участие в конкурса долетя от Амстердам в последните минути на церемонията. Българската компания LamOn получава 10 000 USD от наградния фонд след излизането на резултатите от глобалния вот на публиката. Така, отново бългаска компания попада в разпределението на паричния фонд на конкурса, с което стават една от 7-те компании, преборили се за финансиране тази година.

Глобалният финал, чийто домакин бе спечелилият БАФТА актьор и режисьор Ричард Айоаде, бе кулминацията на петото издание на конкурса за социално предприемачество. В Аамстердам, 20 предприемачи от цял свят, се състезаваха за дял от фонда на Chivas в размер на 1 млн. долара. След четвърт и полуфинал 20-те участници бяха сведени до петима, които имаха само по три минути, за да впечатлят съдиите и аудиторията, която включваше международни бизнес лидери, технологични специалисти, инвеститори и предприемачи.

Съставът на журито бе впечатляващ: актрисата и предприемач Зоуи Салдана; Александър Рикар - председател и главен изпълнителен директор на Перно Рикар; Джемал Езел - основател на „Change Please“ и победител в Chivas Venture 2018; Сонал Шах - икономист и основател на Beeck Center за социално въздействие и иновации в университета в Джорджтаун. Всеки един от тях имаше нелеката задача да оцени всеки стартъп въз основа на способността му да създава устойчива промяна чрез бизнес модел, който притежава достатъчно потенциал за развитие.

"През четирите издания от създаването на Chivas Venture бяха отпуснати 4 млн. долара безвъзмездно финансиране. За това време финалистите на Chivas Venture са оказали влияние върху над 2 милиона живота в 50 страни, на шест континента - комбинирайки печалбата с целта да постигнат значителни промени в световен мащаб, включително предоставяне на над 34 млн. литра безопасна питейна вода, рециклиране на 1300 тона отпадъци и предоставяне на помощ за повече от 2500 семейства на фермери, живели в бедност. Чрез Chivas Venture, Chivas има за цел да покаже, че разнообразието и блендът са ключови както в живота, така и в бизнеса, а не на последно място и в добрия скоч – философия, заложена от братята Джеймс и Джон, които споделят своя успех с местната общност, успоредно с разрастването на своя бизнес.", заяви Зоуи Салдана, основател и главен изпълнителен директор на BESE

Другите четирима финалисти, които ще получат значителна финансова подкрепа, са:

Syntoil, Полша - $250,000

SPEAK, Португалия - $110,000

Tykn, Холандия - $50,000

Copia, САЩ - $50,000

 Голямата награда на публиката отива при Cataki, Бразилия и е в размер на $50,000.

още от ПР и събития
19
Неделя
Януари