нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стратегията на Уорън Бъфет за стабилна репутация

Getty Images

Уорън Бъфет е един от най-богатите хора на планетата и може би един от най-щедрите филантропи на нашето време. Отличната му репутация не се дължи само на трудолюбието, но и на личната скромност и професионалната почтеност, пише Марсел Шванте, основател на Leadership From The Core, за Inc.com.

Оракулът от Омаха е уважаван, защото връща нещо на обществото – той обеща значителна част от богатството си за благотворителни каузи, а през 2010 г. Барак Обама му присъди президентския медал за свобода, най-високото гражданско отличие в САЩ.

За Бъфет важността на поддържането на положителна репутация е свързано с три класически съвета.

Не рискувайте своята почтеност

В това предприемачът влага своята увереност, че човек не би изменил на своите ценности, дори когато е изправен пред предизвикателни и стресови ситуации. Бизнесът е пълен с тежки решения, така че е наистина важно умът да е бистър, дори когато се сблъска с криза.

Бъфет със сигурност е пример в това отношение. Той изгради собствена репутация след години усърдни усилия – от тийнейджър с талант да продава сода, за да получава допълнителни джобни, до самоизграден милиардер с огромно разнообразно портфолио от проницателни идеи и инвестиции, със сигурност разбира стойността на упорития труд и почтеността.

Това включва проява на внимание и щедрост към другите. Бъфет знае как да изгради трайни професионални отношения, като делегира внимателно позиции и се доверява, че хората са способни да свършат възложената им работа.

Бъдете спокойни

Кариерата на Бъфет показва, че не е нужно човек да бъде безмилостен, за да успее. Всъщност е доста далеч от това.

Ако някой е изправен пред предизвикателна ситуация, като например криза на работното място, изискваща бързо решение, междуличностен конфликт, който влияе негативно, или дори вълнуваща бизнес възможност, за която е нужно обмислено решение, трябва да е спокоен и да не губи погледа си от голямата картина.

Търпението е добродетел, която може да се практикува, докато не стане естествена част от работата. Ако един човек е склонен да се вълнува прекалено много, дълбокото дишане може да му помогне да го преодолее и да разгледа перспективите. Това предпазва от необмислени решения.

Изградете позитивен профил

Репутацията на Бъфет се основава на неговия принципен и ориентиран подход към личния и професионалния му живот. Той показва, че не само е възможно да бъдеш уверен и уважаван професионалист, без да жертваш твоята човечност, но че е за предпочитане да си коректен в отношенията си с другите.

Когато става дума за изграждане на добра репутация, има няколко неща, които си струва да бъдат приоритизирани:

  • Установяване на доверие, прозрачност и справедливост
  • Предлагане на добра стойност и висококачествени продукти и услуги
  • Отнасяне с достойнство и уважение към другите
  • Комуникиране ясно и бързо
  • Предоставяне на услуга на общността

Бизнес практиките трябва да са отражение на лидера, а това означава внимание как решенията му засягат другите. Ако професионалните възможности бъдат възприети като шанс за добавена стойност за цялата общност, репутацията ще се отрази на личното израстване на личността.

още от Лидерство